Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni 2017

  Stor brist på vatten i nästan hela landet

  Det är fortfarande brist på grundvatten i stora delar av landet. Under juni månad har nivåerna sjunkit på flera håll, men på vissa platser längs västkusten och i norra Norrland har de stigit.

   Hushåll med egen brunn kan få problem med saltvattenläckage eller att brunnen sinar när grundvattennivåerna är så låga.
  Hushåll med egen brunn kan få problem med saltvattenläckage eller att brunnen sinar när grundvattennivåerna är så låga. FOTO: Mostphotos

  Sveriges geologiska undersökningar, SGU, rapporterar att läget för grundvattnet fortfarande är allvarligt för både Götaland, Svealand och södra Norrland där nivåerna ligger på mycket under det normala för årstiden.

  SGU meddelar i sin grundvattenrapport för juni att myndigheten uppmätt bottenrekord för årstiden på flera observationsplatser. Situationen innebär att hushåll med egen brunn kan komma att påverkas.

  Regnet räcker inte till

  Trots att det regnat en hel del på flera håll i landet påverkar det inte grundvattennivåerna tillräckligt mycket. Under sommarperioden bildas väldigt lite grundvatten, eftersom nederbörden till största delen sugs upp av växtligheten eller avdunstar. Troligtvis kommer grundvattennivåerna inte att återhämta sig förrän till hösten, meddelar SGU.

  Nivåer steg något

  Kraftiga regn längs västkusten har gjort att nivåerna antingen är oförändrade eller har stigit litegrann. I de små grundvattenmagasinen har Västra Götaland, Skåne, Blekinge samt Öland och Gotland grundvattennivåer nära de normala för årstiden.

  I mellersta och norra Norrland är grundvattennivåerna i de små magasinen nära eller över de normala.

  I de stora grundvattenmagasinen är det bara norra Norrland som har nivåer nära eller över det normala.

  LÄS MER: Vattenbrist hotar stora delar av landetLÄS OCKSÅ: 200 miljoner mot vattenbrist

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen