Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 augusti 2018

  Stor brist på likviditet på gårdarna

  Bra att föreningarna stöttar med likviditet. Men fler kraftfulla åtgärder krävs i det katastrofläge som råder i lantbruket, anser Magnus Pålsson i södra Halland.

   Magnus Pålsson på Lyngagårdens Lantbruk AB kan själv fullfölja sina fastpriskontrakt men välkomnar föreningarns respit till odlare som inte klarar det i år till följd av torkan. Ibland hjälper föreningen odlarna och ibland hjälper odlarna föreningen och vem behöver inte hjälp i år? frågar han sig.
  Magnus Pålsson på Lyngagårdens Lantbruk AB kan själv fullfölja sina fastpriskontrakt men välkomnar föreningarns respit till odlare som inte klarar det i år till följd av torkan. Ibland hjälper föreningen odlarna och ibland hjälper odlarna föreningen och vem behöver inte hjälp i år? frågar han sig. FOTO: Malin Eborn

  Under drygt fyra månader, från april till augusti, regnade det bara 28 millimeter i området norr i Hallandsåsen där Magnus Pålsson driver Lyngagårdens Lantbruk AB. Det är ungefär en tiondel av nederbörden under normal sommar.

  – Jag använder inte ordet katastrof om det inte behövs. Men det är katastrof ute på gårdarna, det ser hemskt ut på många ställen, säger Magnus Pålsson.

  Vårspannmålen värst

  På Lyngagårdens Lantbruk AB är det framför allt den vårsådda spannmålen som tagit stryk i torkan. Företagets bevattningsanläggning har däremot varit en räddning på stora delar av de 750 hektaren som brukas.

  – Vi är lyckligt lottade och inte värst drabbade på något sätt, säger han.

  Men på många gårdar handlar det om flera hundratusentals kronor i förluster till följd av de kraftigt reducerade skördarna i torkan. Bristen på likviditet är ett mycket stort problem. Även om han själv kan fullfölja sina fastpriskontrakt välkomnar han föreningarnas initiativ att ge drabbade ett års respit att fullfölja avtalen. Själv är han ägare och medlem i Vallberga Lantmän.

  Ser ändå ljust på framtiden

  Men priserna på svenska livsmedel måste också höjas och bankerna måste tillsammans med staten ta ansvar för att lantbrukare klarar sig igenom krisen, menar han. Samtidigt hoppas han också att katastrofen ska föra något gott med sig.

  – Ur all denna bedrövelse kan något positivt födas. Allmänheten har fått en helt annan syn på svensk livsmedelsförsörjning och vad som kan hända, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Tre föreningar ger respit till odlareLÄS OCKSÅ: Sår majs som mellangröda för att bidra med foder

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen