Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 juli 2018

  Varm melass skapar brandrisk i silo - stor avspärrning

  UPPDATERAD. På torsdagsmorgonen jobbade räddningstjänsten fortfarande med att tömma silon i Falkenberg på melass, men det finns ännu en explosionsrisk.

   Ett område runt en silo i Falkenberg har spärrats av på grund av värmeutveckling med risk för explosion. På torsdagseftermiddagen var faran över, enligt räddningstjänsten.
  Ett område runt en silo i Falkenberg har spärrats av på grund av värmeutveckling med risk för explosion. På torsdagseftermiddagen var faran över, enligt räddningstjänsten. FOTO: Mostphotos

  Räddningstjänst och polis spärrade under onsdagen av ett område runt hamnen i Falkenberg. Det var varmgång i Lantmännens silo och fanns viss risk för att den ska börja brinna. Silon är lastad med 600 ton melass och ett område med en radie på 600 meter har spärrats av. Brandmän från flera lokala enheter är på plats.

  – Silon pumpar vanligtvis in i fabriken och då måste melassen vara varm men vi fick larm om rök från silon. Vi kom dit och kunde då se att den var över den vanliga temperaturen men vi vet inte vad som ligger bakom temperaturstigningen, säger Claus Heinsvig, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten Väst.

  Dags för plan B

  Räddningstjänsten kontaktade tillverkaren av silon som då gav rådet att försöka kyla ner massan inuti.

  – Vi började kyla ner men tillverkaren poängterade att om massan når ett visst ph-värde så ska man sluta med det och pröva en annan lösning. Det ph-värdet har vi nu nått så vi går över till vår andra plan vilket är att tömma silon, säger Claus Heinsvig.

  Hur ska det gå till?

  – Vi ska leda om och tömma ut allt på marken i närheten av silon där vi spärrat av. Vi vet dock inte om massan inuti har blivit för tjock så att den inte kommer att komma ut men vi satsar på det just nu och har kontakt med tillverkaren för mer instruktioner, säger Claus Heinsvig.

  På anläggningen produceras bland annat kycklingfoder.

  Fick upp en lucka – faran över

  Under hela onsdagen och natten till torsdagen har räddningstjänsten varit på plats vid silon och försökt kyla ner den, men inte lyckats. Arbetet med att tömma silon började under onsdagen och pågick fortfarande på torsdagsmorgonen, rapporterade SVT.

  – Vi får ut melassen, men det går väldigt långsamt och i den takt som det går nu kommer det att ta flera dagar att tömma silon. Vi klurar på en annan lösning, säger Klaus Heinsvig, vice chef på räddningstjänsten Väst, till SVT.

  Enligt uppgifter till SVT fanns det då fortfarande en explosionsrisk, men på torsdagsmorgonen ska temperaturen dock ha gått ner. På torsdagseftermiddagen kom uppgiften att räddningstjänsten hade fått upp en lucka högst upp på anläggningen, vilket gjorde att trycket minskade. Då finns inte längre någon risk för explosion och räddningstjänsten såg det därför som ”faran över”, rapporterar TT.

  LÄS OCKSÅ: Krav på hälsokoll vid silojobbLÄS OCKSÅ: Maskin kan ha startat skogsbrand

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen