Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 mars

  Stor avbokning efter corona gav uppsving för köttlådor

  Läget såg mörkt ut för gårdens försäljning av fläskkött när företagets största kund avbokade alla beställningar till följd av coronaviruset.

  Men ett inlägg i sociala medier gav ett så stort genomslag att köttproducenten Gustav Ahlqvist på Lammet & Bonden nu får sålla bland köparna.

  – Vi är supertacksamma till våra kunder som är så lojala och vill hjälpa till.

   Köttproducenten Lammet och bonden har fått in många beställningar på köttlådor med fläskkött från gårdens utegrisar från lokala konsumenter. Det blev lösningen när allt färre går på restaurang och företagets restauranggrossist fick ställa in sin beställning.
  Köttproducenten Lammet och bonden har fått in många beställningar på köttlådor med fläskkött från gårdens utegrisar från lokala konsumenter. Det blev lösningen när allt färre går på restaurang och företagets restauranggrossist fick ställa in sin beställning. FOTO: Lammet & Bonden

  Coronapandemin gör att allt färre konsumenter väljer att äta ute på restaurang. För lantbrukare som säljer sina varor till restauranggrossister kan detta innebära betydande summor i förlorade intäkter. För köttproducentbröderna Gustav Ahlqvist och Karl Nilsson som driver familjeföretaget Lammet & Bonden såg situationen svår ut. Deras utegrisar väger 130 kilo och är inte storleksanpassade för industrin. Lösningen blev i stället att sälja allt extra kött i lådor via företagets gårdsbutik, efter att deras största kund meddelat att de inte kan köpa in den planerade mängden fläskkött. Ett inlägg i sociala medier visade snabbt på stort intresse.

  – Vi har fått in över 1 000 delningar på Facebook-inlägget, så det är en totalsuccé. Vi är supertacksamma till våra kunder som är så lojala och vill hjälpa till, säger Gustav Ahlqvist.

   Gustav Ahlqvist berättar att han blir rörd och tacksam av den respons företaget fått.
  Gustav Ahlqvist berättar att han blir rörd och tacksam av den respons företaget fått. FOTO: Privat

  130-kilos grisar

  Lammet & Bonden finns i Gråbo i Lerums kommun, men företaget fick snabbt förfrågningar och beställningar från många olika orter i Sverige. Det stora intresset gör att man kommer att prioritera kunder i närområdet.

  – Det är jätteroligt att intresset finns i andra delar av landet, men vi får göra det så enkelt som möjligt och det gör vi genom att ta emot beställningar från de som kan komma och hämta köttet i vår butik.

  I nuläget rör det sig om 30-40 grisar på 130 kilo som ska slaktas de närmaste fyra veckorna och säljas som köttlådor i stället för till restaurang. De här grisarna kommer utöver den ordinarie köttproduktionen med grisar, kor och lamm som också säljs i gårdsbutiken.

  Kan behöva minska vikten

  Totalt slaktas 500 grisar från gården varje år och en majoritet av köttet säljs till restauranger. Om trenden med minskade restaurangbesök håller i sig planerar man för att slakta grisarna tidigare, när de ligger på omkring 95 kilo i vikt. Då kan de skickas till slakt på ett större slakteri, men en konsekvens blir att mervärdet i att grisarna går ute går förlorat, säger Gustav Ahlqvist.

  – Just nu hade vi många stora grisar som skulle slaktas. Framöver får vi ha en löpande kontakt med vår grossist för att se om läget förändras. Det gäller att vara ombytlig och följa situationen för att minimera risken. För oss handlar det om att rädda pengarna.

  Fakta: Lammet & Bonden

  2011 började bröderna Gustav Ahlqvist och Karl Nilsson sin lantbruksbana på en arrendegård. Företaget registrerades 2013 och för ungefär sex år sedan började de med utegrisar.

  På gårdsslakteriet slaktas ungefär 500 grisar per år. På gården finns även 100 tackor med lamm och drygt 300 nötkreatur.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen