Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 januari

  Stopp för nya minkar i vår

  Svenska minkuppfödare kommer inte att få avla på sina minkar i år. Det meddelade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) på onsdagen.

   Minkar på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge.
  Minkar på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. FOTO: Patric Söderström / TT

  – Det beslut som vi fattar nu grundar sig på en samlad bedömning av hur risken för smittspridning ser ut och då är den samlade bedömningen att man inte får avla. Däremot har vi inte fattat beslut om att man ska avliva de avelsdjur som finns kvar i Sverige, sa landsbygdsministern i en enskild intervju med ATL efter presskonferensen där beslutet offentliggjordes.

  Obesvarad fråga om ersättning

  Frågan om ersättning till minkuppfödarna är inte klar. Landsbygdsministern hänvisar till Jordbruksverket som har till uppgift att se vad lagstiftningen ger för utrymme för kompensation.

  Är inte det en budgetfråga för regeringen?

  – Även en budgetfråga fattas på underlag från myndigheter i sådana fall. Jordbruksverket hanterar ju ett antal olika lagstiftningar kopplat till smittor och i vissa fall har man möjlighet att via grundanslag betala ut ersättningar. Nu har vi ett läge där vi har andra smittor i Sverige också som gör att det möjligen finns anledning att återkomma till det här längre fram. Men det blir i så fall på underlag av Jordbruksverket som vi fattar eventuella beslut.

  Branschen kan ”vänta ut det här året”

  På en fråga om regeringen haft någon kontakt med näringen svarar Jennie Nilsson att de ansvariga myndigheterna haft det. När den danska minkbranschen fick ett liknande besked som den svenska nu får gjorde man bedömningen att det var slutet för näringen. Den skulle inte kunna återhämta sig från ett års stoppad avel. Landsbygdsministern anser att det är svårt att göra jämförelser mellan länderna. Den danska näringen är mycket större och mutationen som upptäcktes ledde till avlivning före pälsningen, och till att även avelsdjuren avlivades. Förutsättningarna för de svenska minkuppfödarna är annorlunda, menar ministern.

  – Rent faktiskt så kan man välja att vänta ut det här året, om man finner att det finns förutsättningar för det och det finns en marknad efter pandemin. Ersättningsfrågan blir givetvis viktig i det sammanhanget, Jordbruksverket jobbar med den nu och man kommer att återkomma så fort man har besked om det.

  Kan bli lagändringar

  Med coronasmittade minkfarmer och fågelinfluensa på flera svenska gårdar är frågan om djurhållningens roll i smittspridning högaktuell. Jordbruksverket och SVA får i uppdrag av regeringen att granska djurhållningen ur ett smittskyddsperspektiv, med syfte att minska risken för uppkomst och spridning av nya smittor som har betydande påverkan på folkhälsan. De båda myndigheterna ska också föreslå åtgärder för att minimera risken för sådana smittor, inklusive eventuella ändringar i lagstiftningen kring saker som antal djur och utformning av burar och stall.

  – Vi måste ha ett väldigt tydligt fokus på just djurhållning som riskfaktor när det gäller pandemier, sa finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid presskonferensen.

  Uppdraget ska vara klart senast den 28 februari 2022.

   Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på pressträffen.
  Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på pressträffen. FOTO: Skärmbild Regeringen.se

  LÄS MER:Miljarder i ersättning till danska minkuppfödareDansk minkdöd kan ge fler uppfödare i SverigeCoronasmitta på flera svenska minkgårdarHög efterfrågan på minkpäls trots viruskrisBeordrade massavlivning av minkar – men lag saknas

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen