Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 4 maj

    Engångsgrillens sorti påverkar inte efterfrågan på kött

    Engångsgrillarnas uttåg från butikerna har ingen betydelse för försäljningen av kött- och charkprodukter.

    – Nej, engångsgrillens påverkan på köttkonsumtionen är på marginalen, om den alls påverkar, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop.

     Engångsgrillarna kommer att sluta säljas.
    Engångsgrillarna kommer att sluta säljas. FOTO: Tia Borgsmidt

    De flesta handelskedjorna har bestämt sig för att sluta sälja engångsgrillar, åtminstone när de sålt slut på det som finns i lager. Och det kan finnas en hel del på lager, för fjolårets försäljning dog i stort sett i mitten på sommaren när det blev grillförbud i större delen av landet.

    Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel har fattat ett beslut med innebörden att all försäljning ska upphöra när en länsstyrelse rekommenderar kommunerna att införa eldningsförbud. Detta står alla kedjorna bakom.

    ”Försöker hitta alternativ”

    Axfood har ännu inte tagit något beslut om engångsgrillens framtid i deras butiker.

    – Vi tycker inte om den ur miljösynpunkt och försöker hitta alternativ, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood, till ATL.

    Inte heller han anser att engångsgrillen spelar någon roll för hur efterfrågan på kött utvecklas.

    – Engångsgrillen är ingen stor produkt hos konsumenten. Den stora trenden går mot mer hållbarhet. Vår köttförsäljning minskar något, men svenskt kött ökar och importen minskar.

     Isabel Moretti, VD Svenskt Kött.
    Isabel Moretti, VD Svenskt Kött. FOTO: Henrik Berglind-Dehlin

    ”Hoppas på bättre grillar”

    På Svenskt Kött ser VD Isabel Moretti inget problem med att engångsgrillarna fasas ut eller eventuellt ersätts med något som är mera hållbart. Engångsgrillarnas kapacitet är inte sådan att de inbjuder till mer sofistikerad grillning.

    – Svenskt kött är det mest hållbara vi har i världen så vi motsätter oss inte att man plockar bort så ohållbara produkter som engångsgrillar. Vi hoppas på bättre grillar och att man lägger bättre kött på grillen, säger Isabel Moretti.

    Relaterade artiklar

    Kommentarer

    Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

    Till toppen