Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 februari 2018

  Stölder av växtskyddsmedel fortsatte i fjol

  Även under 2017 stals det växtskyddsmedel för miljonbelopp i framför allt Skåne. Men stölderna har totalt sett minskat. En förklaring kan vara försäkringsbolagens hårdare krav.

   I Ola Carlssons område inom Länsförsäkringar Skåne har stölderna minskat. ”Det är mycket svårare att göra snabba inbrott nu. Tidigare stod växtskyddsmedlen mer eller mindre bara bakom en masonitdörr”.
  I Ola Carlssons område inom Länsförsäkringar Skåne har stölderna minskat. ”Det är mycket svårare att göra snabba inbrott nu. Tidigare stod växtskyddsmedlen mer eller mindre bara bakom en masonitdörr”. FOTO: Hans Dahlgren

  En rundringning som ATL gjort till försäkringsbolag i de stora växtodlingslänen visar att problemet med stölder av växtskydd finns lite varstans.

  I Östergötland fick Länsförsäkringar förra året in anmälan om fyra stölder på ett totalt värde av drygt en miljon kronor, där den största var på 900 000 kronor. Det var en ökning från 2016 då man inte hade några anmälda stölder alls. Även Dina försäkring har haft flera anmälda stölder de senaste åren runt om i landet, men störst har problemet varit i Skåne.

  – Det handlar nog om närheten till att komma ut ur landet snabbt. Vi ser att stölderna varit ganska koncentrerade till de stora vägarna, säger Ola Carlsson på Länsförsäkringar Skåne.

  Minskat antal

  De två länsförsäkringsbolagen där hanterade 2016 ett 50-tal stölder till ett värde av omkring nio miljoner kronor. Förra året minskade det till omkring fyra miljoner kronor.

  – Det har minskat ganska drastiskt under 2017, och anledningen som vi ser det är de förhöjda kraven på växtskyddsförråden.

  Men även inom Skåne är det skillnad. På många håll minskade stölderna men i nordöstra länet var det en ökning, vilket också bekräftas av polisen.

  – 2017 var ett dåligt år. Det stals mycket växtskyddsmedel runt omkring på gårdarna, säger Göran Wigermo, kommissarie vid polisen i Kristianstad.

  Hur går utredningarna?

  – Mig veterligt så har vi bara en enda gång gripit en misstänkt tjuv. Det var i Sölvesborg i somras och han dömdes för det. Han togs med växtskyddsmedel i sin bil.

  Tullen tar tag

  Göran Wigermo berättar att stölderna ofta sker ett par, tre stycken åt gången i ett område. Sedan kan det vara lugnt en tid för att sedan börja om på ett annat ställe. Han misstänker att tjuvarna siktar in sig på just växtskyddsmedel.

  – Jag kan se på många andra typer av stölder att de ofta är specialiserade, och jag är nästa helt säker på att de går ut ur landet direkt.

  Ett sätt för rättssystemet att komma åt tjuvarna, inte bara av växtskyddsmedel, menar han är att Tullen skulle få bättre möjligheter att kontrollera fordon som kör ut ur landet.

  – I Polen har de börjat med införselkontroll och tack vare det hittar vi massor med stöldgods.

  Mekaniskt skydd

  Inför den kommande odlingssäsongen fylls nu lagren av växtskyddsmedel på och Ola Carlsson tycker att det är några saker lantbrukaren framför allt borde tänka på.

  – Det jag tycker är det absolut viktigaste är att man satsar på det mekaniska skyddet, med ordentliga dörrar och kanske en gallergrind med rejäla hänglås. Larm i all ära, men det tutar först när man kommit in i utrymmet.

  LÄS OCKSÅ: Gods bestulet på växtskyddsmedel för en miljonLÄS OCKSÅ: Så håller du tjuvarna bortaLÄS OCKSÅ: Tullverket svarar: EU förbjuder oss att stoppa stöldgodsLÄS OCKSÅ: Stoppa stöldligornas framfartLÄS OCKSÅ: Därför stoppar inte Tullen stöldgodset

  Relaterade artiklar

  Till toppen