Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 november 2018

  Sena utbetalningar tvingar bönder ta stora banklån: ”Katastrof”

  Jordbruksverkets försenade stödutbetalningar efter mångåriga IT-problem upprör de bönder som ATL talat med. Alexander och Emili Westerlund har tvingats ta banklån på en miljon efter utebliven ersättning.

   Claes Jonsson, mjölkbonde och vice ordförande i Sveriges Mjölkbönder, saknar runt 150 000 stödkronor för åren 2015-2017.
  Claes Jonsson, mjölkbonde och vice ordförande i Sveriges Mjölkbönder, saknar runt 150 000 stödkronor för åren 2015-2017. FOTO: Privat
   Tusentals bönder väntar fortfarande på försenade EU-stöd.
  Tusentals bönder väntar fortfarande på försenade EU-stöd. FOTO: Pressbild

  Tusentals bönder väntar fortfarande på försenade EU-stöd. 300 miljoner kronor återstår ännu att betala ut efter mångåriga och stora IT-problem, vilket ATL avslöjade på torsdagen. Stödhanteringen har dessutom kostat totalt hela 7,4 miljarder de senaste tio åren.

  Bönderna Emili och Alexander Westerlund i Östhammar är upprörda.

  – Det är en katastrof. Jag förstår inte hur de kan göra så här med våra pengar, säger Alexander Westerlund.

  Banklån på en miljon

  De saknar 300 000 kronor i EU-stöd för sin ekologiska köttproduktion och tvingades ta ett banklån på en miljon, med ränta på upp mot fem procent. Nu är hälften av skulden betald, men ränteutgifterna hämmar fortsatt verksamheten.

   Alexander Westerlund väntar på stödpengar. Han och frun Emili har fått ta ett banklån på en miljon kronor för att täcka sina kostnader inom ekoköttsproduktionen.
  Alexander Westerlund väntar på stödpengar. Han och frun Emili har fått ta ett banklån på en miljon kronor för att täcka sina kostnader inom ekoköttsproduktionen. FOTO: Lukas Nyström

  – Vi får leva på sparlåga vad gäller underhåll av marker, byggnader och maskiner, säger Alexander Westerlund till ATL och som vill bli statligt kompenserad för räntebetalningen.

  Han chockeras också över att stödhanteringen kostat 7,4 miljarder.

  – Det gör mig mörkrädd att det är så mycket, samtidigt som de inte betalar ut vår ersättning i tid.

  Läs mer: IT-systemet kan vara oanvändbart redan 2021 – Jordbruksverket svararGrafik: Jordbruksverkets IT-system från 2010 till nu

  ”Raserad tillit”

  Anna Kristofferson, lantbrukare i Veberöd, fick först veta att hon inte hade någon ersättning kvar för 2015. Men nyligen utbetalades ändå totalt cirka 3 000 kronor för tre olika stöd för det året.

  – Det skapar osäkerhet när IT-systemen inte fungerar. Hur kan jag lita på att andra uppgifter stämmer? Tilliten till Jordbruksverket är raserad. Jag räknar aldrig med att få pengar samma år längre, säger hon.

  Förseningarna försvårar också hennes resultatredovisning. Få skulle gå med på utebliven lön för utfört arbete – som stödpengarna i någon mån är, menar hon.

  ”Har saknats kompetens”

  Nu hoppas hon att Jordbruksverkets nya generaldirektör Christina Nordin som tillträdde i mars kan bidra till en kursändring.

  – Uppenbarligen har man saknat kompetens när det kommer till upphandling av IT-system, säger hon.

  Claes Jonsson, mjölkbonde och vice ordförande i Sveriges Mjölkbönder, saknar runt 150 000 stödkronor för åren 2015-2017.

   Anna Kristoffersson säger att förseningarna försvårar hennes resultatredovisning.
  Anna Kristoffersson säger att förseningarna försvårar hennes resultatredovisning. FOTO: Marcus Frennemark

  – Det blir svårt med likviditeten och kostar massa räntepengar när vi bönder måste ta lån, säger han och tillägger att främst underhåll av byggnader, maskiner och annat som blir lidande när ersättningen uteblir.

  Han kan inte begripa att det kostat så mycket att hantera EU-stöden och tror att det hade blivit mycket billigare med en manuell hantering.

  Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

  Relaterade artiklar

  Till toppen