Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april 2019

  Stödet till solceller sänks – och höjs

  Regeringen sänker stödnivån till installation av solceller, samtidigt som de höjer det totala solcellstödet, rapporterar SVT Nyheter. En orsak ska vara det stora antalet ansökningar om solcellstöd under det gångna året.

   Solkraftverk i Ingelstad. Arkivbild.
  Solkraftverk i Ingelstad. Arkivbild. FOTO: Kjell-Arne Larsson/TT

  – Nu skjuter vi till mer pengar för att människor som gör en rejäl insats för miljön och investerar i solfångare och solceller ska kunna få stöd från staten, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

  Han berättar att stödnivån ska sänkas från 30 procent till 20 procent, medan det totala solcellstödet kommer att landa på 736 miljoner kronor för 2019. Det är en ökning med 300 miljoner kronor jämfört med höstbudgeten, där Moderaterna och Kristdemokraterna planerade att sänka stödet med 15 procent.

  Högt söktryck

  Under 2018 tog stödpengarna för solceller slut redan under sommaren, på grund av högt söktryck. I nuläget ligger 15 000 ansökningar om solcellstöd hos länsstyrelserna och väntar på beslut.

  Den nya stödnivån ska införas från och med maj, vilket gör att de fastighetsägare som redan har investerat i solceller, men inte hinner får sin ansökan behandlad innan dess, kan komma att bli besvikna då förra årets stödnivå inte kommer att gälla vid utbetalning efter den 1 maj.

  – Hade vi inte skjutit till de här pengarna hade risken varit att människor hade stått utan att få något stöd överhuvudtaget, kommenterar Per Bolund till SVT.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen