Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 augusti 2011

  Stöd kan lyfta biogas

  I höstens budget kan det komma ett beslut om det föreslagna bidraget på 20 öre per kilowattimme biogas som tillverkas från stallgödsel.

  Dual fuel. Generatorn drivs av en Scaniamotor som byggts om av tyska Schnell. Den klarar att köra på metangas som inte är uppgraderad. Förutom generatorns effekt på 130 kilowatt el, plockar man ut lika mycket effekt i överskottsvärme. Värmen går in i samma system som den halmeldade värmepannan är kopplad till och värmer sedan stallarna.
  Bild 1/2Dual fuel. Generatorn drivs av en Scaniamotor som byggts om av tyska Schnell. Den klarar att köra på metangas som inte är uppgraderad. Förutom generatorns effekt på 130 kilowatt el, plockar man ut lika mycket effekt i överskottsvärme. Värmen går in i samma system som den halmeldade värmepannan är kopplad till och värmer sedan stallarna.
  Satsar stort. Gösta Paulssons investering på Nya Skottorps gård ligger på omkring åtta miljoner kronor.
  Bild 2/2Satsar stort. Gösta Paulssons investering på Nya Skottorps gård ligger på omkring åtta miljoner kronor.

  Frågan bereds just nu i budgetförhandlingarna mellan regeringspartierna. Det ursprungliga förslaget från Energimyndigheten innebar att 130 miljoner kronor per år skulle delas ut under tio år.

  Storsatsning i Halland

  På landsbygdsdepartementet hoppas man att det ska få plats i höstbudgeten.

  – Vi har föreslagit att det ska införas men det kostar ganska mycket pengar, säger Anette Madsen, kansliråd och ansvarig för biogasfrågor på landsbygdsdepartementet.

  I dag inviger Gösta Paulsson på Nya Skottorps gård i södra Halland vad som är en Sveriges största gårdsanläggningar för biogas. På plats finns bland andra LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson.

  Anläggningen ska röta 18 000 kubikmeter gödsel per år och producera gas.

  Gösta Paulssons investering ligger på omkring åtta miljoner kronor. Han får 30 procent i investeringsstöd och kommer att producera 1,3 gigawattimmar el och lika mycket värme. Trots det är inte helt lätt att räkna hem investeringen.

  – Det är på gränsen, säger Gösta Paulsson.

  Skulle öka intresset

  Han tror att ett stöd på 20 öre per kilowattimme skulle bättra på kalkylen rejält och öka intresset för att bygga biogasansläggningar.

  – Skulle vi få det så är det ju solklart.

  Efter ett eventuellt positivt besked i höstens budget kommer formerna för stödet att tas fram. Det måste också få sitt godkännande från EU. Så även om pusselbitarna skulle börja falla på plats kommer det att dröja.

  – Jag tror att det i så fall kan vara möjligt att införa stödet omkring den 1 januari 2013, säger Anette Madsen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen