Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2019

  Stöd för snabbare reformprocess

  Jordbruksutskottet i EU-parlamentet vill inte köra en ny förhandlingsrunda om reformen av EU:s jordbrukspolitik.

   EU-parlamentets jordbruksutskott vill inte ha tillbaka reformförslagen på sitt bord.
  EU-parlamentets jordbruksutskott vill inte ha tillbaka reformförslagen på sitt bord. FOTO: Ann Lindén

  Vid sitt andra möte efter EU-valet rekommenderade EU-parlamentets jordbruksutskott att de tre lagförslag som utgör reformen går direkt vidare till plenum för omröstning. Detta för att processen inte ska ta längre tid än nödvändigt. Det är nu upp till talmanskonferensen, som består av parlamentets talman och ledarna för partigrupperna, om de ska följa jordbruksutskottets rekommendation.

  Alla ärenden som inte hunnit gå till omröstning i plenum före ett EU-val anses per automatik ha förfallit. Vill EU-parlamentet inte börja om från början med beredning i utskotten måste det fattas formella beslut om att arbetet ska fortsätta där det var före valet. Talmanskonferensen väntas ta ställning den 19 september. Följer den jordbruksutskottets rekommendationer kan en partigrupp eller 38 enskilda parlamentariker ändå begära att lagförslagen skickas tillbaka till utskottet.

  Miljöutskottet vill vara med

  EU-parlamentets miljöutskott vill också ha ett ord med i laget, men inte bidra till att processen sinkas ytterligare. Utskottets ordförande Pascal Canfin har enligt nyhetsbrevet Agra Facts skrivit till sin kollega Norbert Lins i jordbruksutskottet och bett om ett möte. Miljöutskottet har för första gången ett formellt inflytande över parlamentets ställningstagande i en jordbrukspolitisk reform, men det höjdes i våras missnöjda röster från miljöpolitikerna om att deras synpunkter inte togs på allvar. Vid vårens EU-val stärktes de gröna och liberala krafter som kan tänkas inta en mer miljöfokuserad inställning till jordbrukspolitiken.

  Övergångsperiod

  Även om EU-parlamentet inte börjar om med reformförslagen börjar tiden enligt många bli knapp för att ett nytt system ska vara färdigt till 2021, då den nuvarande politiken går ut. Jari Leppä, jordbruksminister i ministerrådets ordförandeland Finland, tillhör de som är skeptiska till att den ursprungliga tidsplanen kan hållas.

  – Vi önskar att våra jordbrukare ska ha en tydlig bild av framtiden. Därför hoppas jag att EU-kommissionen så snart som möjligt kommer att lägga sina förslag om övergångsperioder inom jordbrukspolitiken, sa ministern när han presenterade ordförandeskapets planer för hösten för jordbruksutskottet.

  Vaktombytet i EU-kommissionen, det nya EU-parlamentet, Brexit och förhandlingarna om nästa långtidsbudget är alla faktorer som bidrar till att göra vägen till en ny jordbrukspolitik full av stötestenar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen