Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 mars 2019

  Grannar förlorade mot Ölandsfår

  Fåren låter och luktar, tyckte grannarna och ville därför stoppa den lilla fårgården på norra Öland. Men domstolen ger nu djurägaren rätt att fortsätta med sin verksamhet.

   När en djurägare på norra Öland ville ha ett tiotal tackor på sin fastighet inom detaljplanerat område reagerade grannarna, bland annat ett par från Stockholm, mot att det skulle innebära ”störningar i form av bräkande ljud, lukt och flugor på grund av fåren”.
  När en djurägare på norra Öland ville ha ett tiotal tackor på sin fastighet inom detaljplanerat område reagerade grannarna, bland annat ett par från Stockholm, mot att det skulle innebära ”störningar i form av bräkande ljud, lukt och flugor på grund av fåren”. FOTO: Mostphotos

  När Borgholms kommun gav en djurägare rätt att ha tio tackor med lamm inom planlagt område på norra Öland reagerade grannarna, bland annat ett stockholmspar.

  I sin överklagan till länsstyrelsen i Kalmar län menade de att det i detaljplanen står att marken ska vara tillgänglig för allmänheten. Något som ett fårstängsel sätter p för. Dessutom förekommer, enligt överklagandet, ”störningar i form av bräkande ljud, lukt och flugor på grund av fåren”.

  ”Inte estetiskt tilltalande”

  Att fårägaren inte får ha sina djur på fastigheten när det är högsommar räcker inte menar stockholmsparet. Dels för att många fastighetsägare bor där även under vår och höst, dels för att stängslet är kvar. Det är ”inte estetiskt tilltalande” och trots att det finns grindar ”vill och vågar få människor gå in i hagen”.

  Länsstyrelsen gick på djurägarens linje men frågan överklagades till Mark- och miljödomstolen i Växjö. Det gick dock inte bättre för paret där. Domstolen skriver bland annat att: ”Bedömningen ska utgå från vad människor i allmänhet anser vara en olägenhet och baseras inte enbart på en enskilds persons reaktion i det enskilda fallet, även om hänsyn ska tas till personer som är något känsligare än normalt.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen