Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 mars

  Stockholms stad nöjd med domen

  Stockholms stad är inledningsvis nöjd med torsdagens dom, där Mark- och miljödomstolen går helt på kommunens linje i det uppmärksammade Slussenmålet.

   Enligt Stockholms kommun, ska möjligheterna att reglera vattnet vid Slussen, skydda lantbruket, dricksvattnet och djurlivet.
  Enligt Stockholms kommun, ska möjligheterna att reglera vattnet vid Slussen, skydda lantbruket, dricksvattnet och djurlivet. FOTO: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

  – Vi tycker att det känns bra att Mark- och miljödomstolen har ansett att den beräkningsmodell som har använts har varit skälig och rättvis för de skador som eventuellt uppstår, men vi måste ju nu noggrant gå igenom och sammanfatta domen som är på 236 sidor.

  – Det här är bara en första analys, säger Eva Rosman, som är kommunikationsansvarig för Slussenprojektet på Stockholms stad.

  ”Vi skyddar dricksvattnet”

  Kommunen har sedan 1940-talet haft ansvar för att sköta Mälarens reglering, men har också med hänvisning till stadens storlek ett stort intresse av att skydda dricksvattentillgången i Mälaren.

  – Den nya reglering som vi gör ska också skydda saker, och de positiva effekterna är att vi skyddar dricksvattnet mot översvämningar, vi skyddar bebyggelse nära vattnet, sjöfarten och jordbruket i vissa delar, samtidigt som vi också kan ta hänsyn till djurmiljön i och kring Mälaren, säger Eva Rosman och fortsätter:

  – Sammantaget finns det stora fördelar med det här, och även om man kan förstå att enskilda lantbrukare har velat ha kvar de regleringar som fanns tidigare, så måste man se det i en större helhet.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen