Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 augusti

  Vetepriset vände ner efter ny prognos

  Fredagens WASDE-rapport fick priset på majs, vete och sojabönor att vända ner.

   Vetepriset på euronextbörsen i Paris har gått upp kraftigt under sommaren.
  Vetepriset på euronextbörsen i Paris har gått upp kraftigt under sommaren.

  Priset på vete har stigit kraftigt under sommaren. På börsen i Paris ser priskurvan ut att peka nästan rakt upp. Men fredagens WASDE-rapport, som ger en prognos över världens produktion och konsumtion av spannmål, fick kurvan att bryta den uppgående trenden och vända ner något. På börsen i Chicago ledde rapporten till nedgångar på sojabönor, vete och majs. Prisnedgången på veteterminer i Paris är mindre men börsen stängde kort efter att rapporten släpptes på fredagskvällen.

  Prognosen för sojaböns- och majsskörden i USA höjdes betydligt mer än marknaden förväntat sig vilket fick Chicagopriserna att pressas ner.

  Torka sänker veteskörden i EU

  Den globala produktionen för vete 2018/2019 sänktes med 7 miljoner ton jämfört med förra månaden framför allt beroende på lägre skördar i EU. Bakgrunden är den långvariga torkan i norra Europa som reducerad spannmålsskördarna. EU:s veteproduktion har inte varit så låg sedan säsongen 2012/2013, enligt rapporten. Produktionen av vete i Ryssland höjdes däremot med 1 miljon ton tack vare fortsatt goda förhållanden för vårvetet. Konsumtionen av vete i världen sänktes med 5,1 miljoner ton på till stor del beroende av att mindre volymer vete väntas användas till foder i EU och Ryssland. Sammantaget ledde justeringarna till att det utgående lagret för vete sänktes med 1,9 miljoner ton till totalt 259 miljoner ton, vilket är 5 procent lägre än förra årets rekordstora lager.

  LÄS OCKSÅ: ATL:s råvaruexpert om marknaden

  LÄS OCKSÅ: Väder inte Force majeure

  Till toppen