Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 november 2018

  Stigande ullpriser lyfter australiska fårbönder

  Uralla, Australien.

  Klockan slår ett på eftermiddagen. De tre klippmaskinerna surrar igång och under två timmar, till nästa rast, kommer 130 får att bli av med sin vinterskrud.

   Pappa Geoff Wood, 64 år, skrev över gården på sina två söner Cameron, 33 år, och Simon, 36 år, i juli i år.
  Pappa Geoff Wood, 64 år, skrev över gården på sina två söner Cameron, 33 år, och Simon, 36 år, i juli i år. FOTO: Ulrika Eriksson

  Familjen Wood, vars gård ligger längst ut på Dog Trap Road, Uralla, är inne på sin andra fårklippningsvecka. Simon Wood och hans bror Cameron tog över driften av gården från sin far Geoff i juli i år. De är den femte generationen fårfarmare i New England.

  Bröderna kommer att arbeta tillsammans i ett eller två år framöver. Därefter ska gården delas.

  – Vi ska hjälpa varandra flera dagar i veckan, säger Simon Wood.

  – Det är bara vissa beslut som vi inte kan fatta tillsammans. Då blir vi envisa som två gamla getter.

  Bröderna skrattar.

   Cameron Wood är gårdens ull-klassificerare. Han graderar och lägger ullen i olika bås beroende på längd och mikrometer.
  Cameron Wood är gårdens ull-klassificerare. Han graderar och lägger ullen i olika bås beroende på längd och mikrometer. FOTO: Ulrika Eriksson

  Det är en lukrativ affär att vara fårbonde i dagens Australien. Sedan 2014 har det varit en kontinuerlig uppgång för priset på ull och prognosen för framtiden är positiv. Den internationella efterfrågan ökar. Om man tittar på ett treårigt medelsnitt så exporteras hela 98 procent av Australiens ull. Storköpare är Kina, USA och EU.

  Ullpriserna stiger

  Sedan juni 2017 till juni i år har priset på ull stigit med 36 procent, från cirka 99 till 135 svenska kronor per kilo, enligt fårullböndernas forskningsföretag Australian Wool Innovation (AWI).

  Dog Trap-gården sänder sin finfibriga ull (15,8-16,5 mikrometer) till den italienska anrika textilfabrikören Vitale Barberis Canonico.

  – Vi har sålt ull till dem i 30 år men sedan tre år tillbaka har vi ett kontrakt med dem och de betalar ”top dollar”, säger Cameron Wood.

   Fårklipparteamet leds av den 64-årige legendaren Phil Skewes som har klippt får sedan han var 13 år. Woodfamiljen har skickat sin ull till textilföretaget Vitale Barberis Canonico i 30 år.
  Fårklipparteamet leds av den 64-årige legendaren Phil Skewes som har klippt får sedan han var 13 år. Woodfamiljen har skickat sin ull till textilföretaget Vitale Barberis Canonico i 30 år. FOTO: Ulrika Eriksson

  För en bal på mellan 150 och 200 kg av gårdens bästa ull, Extra Super AAAA, betalar Vitale Barberis Canonico cirka 33 800 kronor. För gårdens sämsta ull ligger en bal på cirka 12 350 kronor.

  Vann utmärkelse

  Varje år ger textilfabriken en utmärkelse, ”A recognition of excellence in wool” till den fårgård som producerar utmärkt ull. Förra året gick priset – en resa till fabriken i Biella i norra Italien samt en check på närmare 330 000 kronor – till familjen Wood.

  – Det är en stor ära att ha vunnit den här prestigefyllda utmärkelsen, säger Cameron Wood.

   Fårklipparteamet med far, son, dotter och kollegor har kommit till gården under 20 år. Så det är en härlig stämning mitt i det hårda arbetet när fåren klipps hos familjen Wood.
  Fårklipparteamet med far, son, dotter och kollegor har kommit till gården under 20 år. Så det är en härlig stämning mitt i det hårda arbetet när fåren klipps hos familjen Wood. FOTO: Ulrika Eriksson

  För att få fram den bästa ullen lägger gården stort fokus på att avla bort de får som inte möter de italienska kravens standard. Gården har 5 500 saxon merino-får och i år betäcktes 5 000 tackor.

  – När lammen är ett år, och återigen när de har blivit två år gamla, går vi igenom flocken. De tackor som inte passar till den merinoull vi vill ha betäcker vi med en blandrasbock. Deras lamm går sedan till köttbranschen i stället, förklarar Simon Wood.

  I dagsläget har de 4 800 merinofår till ullproduktionen och 700 till köttindustrin.

  Inspekterar och graderar

  Under fårklippningstiderna är det Simon Woods jobb, tillsammans med de inhyrda arbetarna, att sortera hals-, buk- och lårull från ullfällarna. Cameron Wood inspekterar därefter och graderar ullen som kommer till hans bord.

  – Här vill vi ha flest fällar, skrattar Cameron Wood och kastar in ännu en ullfäll av bästa kvalitet i Extra Super AAAA-båset.

  Företaget JW Uralla

  Ägare: Simon och Cameron Wood

  Djur: 5 500 Saxon Merino och 700 nötkreatur. När ullproduktionsfåren har blivit sju år säljs de till fårköttsmarknaden (mutton).

  Areal: 1 618 hektar

  Gården är SustainaWOOL ackrediterad.

  Merinofår

  Det finns i huvudsak fyra grundläggande merinoraser i Australien:

  • Peppin merino

  • South Australian merino

  • Saxon merino

  • Spanish merino

  Saxon merino är det minsta fåret i merinorasen och det producerar högkvalitativ ull. Fårets ull väger mellan 3-6 kilo. Ett får som producerar 14 mikrometer får man tre kilo ull av och ett får som producerar 17,5 mikrometer får man upp till sex kilo av.

  Källa:merinos.com

  Relaterade artiklar

  Till toppen