Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 september 2019

  Grispriset stiger på båda sidor Öresund

  Efterfrågan från Kina fortsätter att lyfta det danska grispriset.

  I kölvattnet från Danmark höjer även svenska slakterier.

   Allt fler danska grisar hamnar på kinesiska tallrikar.
  Allt fler danska grisar hamnar på kinesiska tallrikar. FOTO: Per Gudmann

  Denna vecka är det HK Scans tur att höja grispriset i Sverige. 20 öre kilot stiger grundnoteringen och en slaktkropp i bästa prisklass betalas med 15,10 kronor kilot.

  Dessutom höjer företaget smågrispriset med 10 kronor till 515 kronor stycket. Konkurrenterna KLS Ugglarps, som höjde förra veckan, ligger kvar med sin slaktgrisnotering på 16,35 kronor kilot, men höjer smågrispriset med 50 öre till 22,10 per kilo levande vikt.

  I Danmark höjer Danish Crown priset med 20 öre kilot. Denna veckas notering, före eventuella tillägg, blir därmed 12,20 danska kronor per kilo slaktad vikt. Man får gå tillbaka till hösten 2012 för att hitta ett högre grispris hos Danish Crown.

  Efterfrågan från den kinesiska marknaden fortsätter att driva prisutvecklingen i Danmark och internationellt. Och efterfrågan kommer att hålla i sig, tror danska slakteriföreträdare.

  – Om inget fullständigt oväntat sker, så finns det inget som tyder på att efterfrågan kommer att falla nämnvärt de kommande tre till sex månaderna”, säger Lars Albertsen, global försäljningsdirektör på Danish Crown till företagets hemsida.

  Han fortsätter:

  – Självklart kan vi få mindre bakslag i priset, men det kommer i så fall att vara från en högre nivå än den vi ser för ögonblicket, för just nu känner efterfrågan på danskt griskött bara en väg.

   Bättre betalt för grisen på båda sidor Öresund.
  Bättre betalt för grisen på båda sidor Öresund. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen