Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 juni 2019

  Stenvalls trä satsar – öppnar nytt sågverk

  Stenvalls Trä öppnar sågverket på Seskarö utanför Haparanda.

  "Vi ser att det är rätt tid att starta nu när råvarutillgången är god i området", säger VD Folke Stenvall.

   "Vi vill ta till vara på den fina norrländska råvaran på bästa sätt och vi har lyckats med det", säger VD Folke Stenvall på Stenvalls trä.
  "Vi vill ta till vara på den fina norrländska råvaran på bästa sätt och vi har lyckats med det", säger VD Folke Stenvall på Stenvalls trä. FOTO: Magnus Stenlin

  De senaste sex åren har Stenvalls Trä startat två nya sågverk, ett på Lövholmen i Piteå och ett i Örarna utanför Luleå. Nu är det dags att slå upp portarna till det tredje på Seskarö utanför Haparanda.

  – Vi köpte sågverket för fyra år sedan men har väntat på rätt tid att starta. Nu ser vi en möjlighet för oss att få tag på råvaran i närområdet. Vi räknar med att komma i gång med produktionen i april 2020, säger Folke Stenvall.

  Kunderna har genom åren blivit färre men samtidigt större och behöver större volymer av virke. I dag sågar Stenvalls 360000 kubikmeter timmer färdiga varor. Med det nya sågverket blir det ytterligare 75000. Där blir det enbart talltimmer som är 16 centimeter och grövre.

  Investerar i ny teknik

  – Vi investerar i en log scanner, en board scanner och ny teknik för 70 miljoner kronor. Vår metod att scanna stockarna har gjort att vi bättre kan möta upp kundernas behov, säger Folke Stenvall.

  60 procent går på export, bland annat till att bygga jordbävningssäkra hus i Japan. I Sverige och Norge hamnar virket inom bygghandeln och i bygg-, möbel-, panel- och golvindustrin.

  – Vi vill ta till vara på den fina norrländska råvaran på bästa sätt och vi har lyckats med det. Vi har skapat lönsamhet genom att ge kunderna exakt det de vill ha, säger Folke Stenvall.

  I dag har Stenvalls Trä 220 anställda och på det nya sågverket kommer det att anställas ytterligare 24 medarbetare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen