Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 mars 2019

  2,7 kilometer stenmurar försvann

  En lantbrukare i östra Sverige riskar åtal efter en polisanmälan om att bland annat 2,7 kilometer med stenmurar skulle ha röjts bort.

   2,7 kilometer stenmurar ska ha körts bort när hagmark förvandlades till åkrar. Muren på bilden har dock inte med det aktuella fallet att göra. Arkivbild.
  2,7 kilometer stenmurar ska ha körts bort när hagmark förvandlades till åkrar. Muren på bilden har dock inte med det aktuella fallet att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det är länsstyrelsen som ligger bakom polisanmälan mot lantbrukaren. Länsstyrelsen hävdar att lantbrukaren bland annat lagt igen knappt 500 meter diken, kört bort odlingsrösen och röjt åkerholmar för att få mer brukbar åkermark. Länsstyrelsen hävdar också att ett småvatten har förstörts. Dessutom ska 2,7 kilometer med stenmurar ha tagit bort.

  Länsstyrelsen utreder också om lantbrukaren gjort ett olovligt uttag av vatten på fastigheten.

  Bedömningen, som länsstyrelsen gjort, är att åtgärderna gjorts mellan 2016 och 2017 och att de gjorts utan nödvändiga tillstånd. Under utredningen har länsstyrelsen konstaterat att 64 biotopskyddade element försvunnit.

  Området uppges ha högsta skyddsklass och att åkrarna på fastigheten finns med i länsstyrelsens bevaradeprogram.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen