Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 december 2020

  Stenhård konkurrens om slaktdjuren

  Slakteriernas konkurrens är knivskarp. För de stora i branschen, KLS Ugglarps och HK Scan, är samarbeten med regionala slakterier allt viktigare. Och fajten om slaktdjuren kommer inte att svalna under nästa år.

   ”Vi är tvåa på gris och klart störst på lamm”, säger Magnus Lindholm, operativ chef på HK Scan Sverige.
  ”Vi är tvåa på gris och klart störst på lamm”, säger Magnus Lindholm, operativ chef på HK Scan Sverige. FOTO: Mostphotos

  Ökande efterfrågan på svenskt kött driver de stora aktörerna att köpa in djur över större geografiska områden. Med slaktsamarbeten blir transporttiderna till slakteriet rimligare. Det är enklare att transportera hem slaktkropparna till sina egna anläggningar än att frakta levande djur.

  Jordbruksverket publicerar kvartalsvis offentlig statistik över hur många djur som slaktats och vid vilken anläggning slakten har skett. Den statistiken säger inget om vems djur det är som slaktas eller vem som kommer att förädla och sälja den slaktkroppen på marknaden.

  Men aktörerna i branschen har naturligtvis full koll på detta.

  – Vår controller räknar noga på statistiken över marknadsandelar och vi skriver själva i klartext om det till våra leverantörer, säger Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps.

   Paul Robertson, KLS Ugglarps.
  Paul Robertson, KLS Ugglarps. FOTO: KLS Ugglarps

  Enligt KLS Ugglarps egen statistik har företaget ett stabilt grepp över grismarknaden och ett växande försprång på nöt, medan konkurrenten HK Scan är ohotad etta på får och lamm.

  HK Scan har säkert lika bra koll men kommunicerar inte sina siffror lika öppet.

  – Vi är tvåa på gris och klart störst på lamm. På nöt skulle jag säga att vi är ungefär jämnstora, säger Magnus Lindholm, operativ chef på HK Scan Sverige.

  Både samarbeten och konkurrens

  Fram till förra årsskiftet samarbetade även de två stora aktörerna genom att HK Scan legoslaktade nötkreatur och lamm på KLS Ugglarps anläggning i Hörby. När samarbetet upphörde ökade KLS Ugglarps sin egen kreatursslakt vid anläggningen, samtidigt som man också började slakta suggor där.

  HK Scan å sin sida satsade på sin egen anläggning i Linköping, men utökade också samarbetet med Ellos i Lammhult.

  Om avslutet i Hörby var planerat blev det ett mer abrupt avslut när Siljans Chark, med slakteri i Rättvik och charkfabrik i Mora, gick i konkurs i somras. HK Scan hade då lämnat sitt delägarskap i bolaget redan vid årsskiftet, men hade ett fortsatt slaktsamarbete med Siljans Chark.

   Enligt KLS Ugglarps egen statistik har företaget ett stabilt grepp över grismarknaden. Arkivbild.
  Enligt KLS Ugglarps egen statistik har företaget ett stabilt grepp över grismarknaden. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det samarbetet gick upp i rök vid konkursen. När Siljans Chark reste sig ur askan med nya ägare bestämde sig dalfolket för att samarbeta med KLS Ugglarps.

  – Vårt samarbete med Siljan fungerar bra. Det är ingen jättestor del av KLS Ugglarps affär ännu, men viktigt både för oss och för producenterna att vi har kommit in som ny aktör i området, säger Paul Robertson.

  HK Scan finns kvar som aktiv köpare av slaktdjur i området. När de miste Siljan inleddes slaktsamarbete med Delsbo Slakteri och Jämtlandsgården.

  – Många leverantörer väljer att fortsätta med oss även under 2021. Grisen har vi släppt, men vi skriver många kontrakt på nöt och lamm. Och våra nya slaktsamarbeten fungerar utmärkt, säger Magnus Lindholm.

   Magnus Lindholm, HK Scan.
  Magnus Lindholm, HK Scan. FOTO: HK Scan

  Efterfrågar fler djur

  Inför nästkommande år vill båda slakterierna ha tag på fler djur. HK Scan har en stabil utveckling på sina chark- och smörgåsprodukter och vill öka grisslakten. KLS Ugglarps har en bra balans på gris, men tackar inte nej till nya leverantörer.

  Men efterfrågan på svenskt kött växer och särskilt nötkött är en bristvara.

  – Våra kunder vill köpa mer nöt och lamm, om inte det svenska köttet räcker till finns det risk att de väljer annat kött. Vi kunde ha sålt flera hundra ton nötkött till i år om djuren hade funnits där, säger Paul Robertson på KLS Ugglarps.

  – I dag har vi den volym vi vill ha, men när tillgången på djur minskar nästa år är det vår målsättning att ta marknadsandelar, säger Magnus Lindholm på HK Scan.

  Fakta: Slaktsamarbeten

  De två största aktörerna KLS Ugglarps och HK Scan slaktar inte alla djur de köper in vid sina egna anläggningar.

  Så här ser deras samarbeten med andra slakterier ut för närvarande:

  HK Scan slaktar gris hos Skövde Slakteri samt nötkreatur hos Ello i Lammhult, Delsbo Slakteri och på Jämtlandsgården i Hammerdal. Även får och lamm legoslaktas hos Delsbo Slakteri och Jämtlandsgården.

  KLS Ugglarps slaktar nötkreatur i Ickholmen, Rättvik, hos nya Siljans Chark, hos Sörby Slakteri i Heby samt hos Gotlands Slagteri i Visby. Får och lamm legoslaktas i Ickholmen och Visby.

  Gris legoslaktas in begränsad omfattning hos Skövde Slakteri.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen