Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september 2016

  Stefan Gård lämnar Arla

  Sveriges mjölkbönders ordförande, Stefan Gård i Säffle, lämnar Arla och går över till uppstickaren Wermlandsmejeriet.

   Stefan Gård lämnar Arla.
  Stefan Gård lämnar Arla. FOTO: Øyvind Lund

  Stefan Gård är en av Arla Foods största kritiker – men också en av de största påhejarna.

  – Vi har prövat att få dem att gå de här vägarna men Arla är inte intresserat av att ta vara på de nationella priserna som finns i Sverige och deras affärsidé är inte förenlig med svenska produktionsvillkor, förklarar Stefan Gård sitt avhopp.

  – Det finns en potential i den svenska marknaden men jag tror inte att det kommer att ske någon förändring, så därför lämnar jag Arla.

  Kom in med köpet av Milko

  Stefan Gård har stridit för svensk mjölkproduktion dels via sin roll som Arla-leverantör men även som ordförande i Sveriges Mjölkbönder. Han kom in i Arla i och med köpet av Milko och har sedan dess varit en nagel i ögat på Arla-ledningen.

  – Jag har velat ha en saklig debatt och försökt tillföra något, men Arla har dragit upp en plan som de inte vill ändra. De är säkert duktiga på mycket men inte på att se att saker händer och man då måste ändra strategi.

  Han vill inte peka ut enskilda personer men säger att rotationen i affärsledning och bland förtroendevalda borde vara större.

  – Det är kanske så att bäst-före-datumet gått ut för mig men det har det gjort för flera på Arla också, säger Stefan Gård.

  Ett och samma pris

  Arla ger ett och samma pris till alla medlemmar, ett pris som baseras på världsmarknadspriser och som nu ligger på 2,54 kr/kg för konventionell mjölk efter att ha bottnat på 2,33 kr tidigare i år. Det är långt ifrån det break-even som Sveriges Mjölkbönder räknat fram på 4,30 kr/kg.

  – För mjölkproduktionens överlevnad måste det bli en omstrukturering på penningfördelningen i Arla annars finns det inga producenter kvar i Sverige, i alla fall inga som tjänar pengar och Arla kommer att få det extremt svårt i Sverige, säger Stefan Gård.

  Hur mycket han får från Wermlandsmejeriet vill han inte säga eftersom det är en affärsuppgörelse mellan honom och mejeriet.

  – Jag kan säga att jag går från olönsamhet till att vara okey, sen får alla räkna ut själva vad det betyder utifrån de kalkyler vi har.

  Blir leverantör

  Han går inte in som ägare utan blir från 1 januari nästa år leverantör till Wermlandsmejeriet. Han har i dag 130 mjölkkor men kommer att dra ned på mjölkproduktionen och i stället öka dikobesättningen.

  Han medger att det inte var något lätt beslut, men samtidigt var att gå från förlust på varje liter mjölk han producerar till något osäkert med potential till att bli något bra, det enda han kunde göra.

  – Det finns ingen anledning att producera något man inte tjänar pengar på. Det är så långt från företagande som det kan vara. Varför ska jag jobba gratis åt kollektivet när det är kollektivets sak jobba för mig? Det är så bakvänt så det är inte sant!

  Egna verksamheten

  Nu blir det mer fokus på den egna verksamheten på gården Tolerud i Säffle, men Stefan Gård fortsätter att jobba för svenska mjölkbönder som ordförande i Sveriges Mjölkbönder. Men han tror att han antagonister kommer att se annorlunda ut.

  – Jag lär väl få byta ut piltavlan i stallet till att börja med.

  LÄS MER: Han blir ny vd på Arla SverigeLÄS MER: Avgående Henri de Sauvage om starkaste ögonblicket under Arla-tidenLÄS MER: Stefan Gård ”Odelat positiva reaktioner”LÄS MER: Uppgifter : Arla miljonsatsar i Östersund

  Tolerud gård

  Stefan Gårds gård. Pappa Ivar Gård köpte gården 1947, efter en tid som förvaltare. Stefan Gård tog över 1979

  Mjölkkor: 130

  Areal: 130 ha åker, 350 hektar skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen