Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 september

  Bra tillväxt i Sverige - men invägningen minskar

  Arla hoppas på ett stabilt mjölkpris under hösten och i Sverige har Arla plockat marknadsandelar, bland annat från den finska mjölken. Men den svenska mjölkinvägningen står ännu på minus.

   Mjölkbil från Arla. (Arkivbild)
  Mjölkbil från Arla. (Arkivbild) FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  På torsdagen kom Arlas halvårsrapport med rekordomsättning i koncernen. Arla Sveriges vd Patrik Hansson är nöjd med både den svenska omsättningsökningen och koncernens ambitioner att växa mer utanför Europa.

  – Vi växer väldigt starkt på våra varumärken, nästan tio procent. Vi gjorde ett uppköp i Mellanöstern som vi tror driver en del av den tillväxten. Vi vill växa internationellt och vara mindre beroende av Europa och det har vi klarat av, säger han till ATL.

  Läs också: Bästa halvåret någonsin för Arlas försäljning

  Kan bädda för stabil höst

  På presskonferensen från Danmark, som sköttes via länk, återkom Arla Foods koncernchef Peder Tuborgh till att bolaget klarat sig starkt genom krisen. Den höga tilltron till Arlas varumärken kan bädda för ett stabilt mjölkpris även till hösten, menar han.

  – Det här halvåret har Arla klättrat flera steg upp på prisstegen både i form av det löpande a contopriset och vårt performance-pris (mjölkpris inklusive efterbetalning med mera, reds anm), sa Peder Tuborgh.

  Den nya finanschefen Torben Dahl Nyholm menade att Arla lyckats stå emot flera av de kraftiga svängningarna på marknaden.

  – Jag är mycket nöjd med hur vi lyckades ge våra bönder ett relativt stabilt mjölkpris trots en väldigt turbulent tid. Vi såg hur utvecklingen globalt gick mot väldigt låga nivåer. Att vi trots det kunde ligga så pass stabilt visar styrkan inom Arla.

  FOTO: Skärmbild från webbsändning

  Kniper marknadsandelar – men mjölkinvägningen sjunker

  Sverige är Arlas näst största marknad i Europa efter Storbritannien och även här har det gått bra, åtminstone sett till försäljningsvolymerna. Några saker sticker ut, enligt vd Patrik Hansson:

  – Vi tar till exempel marknadsandelar inom laktosfritt, där vi har tagit litegrann från Valio. Men på det hela taget växer vi och tar marknadsandelar på alla våra produktgrupper, även ekologiskt har kommit tillbaka och stabiliserat sig, säger han till ATL.

   Patrik Hansson, Arla Sverige.
  Patrik Hansson, Arla Sverige. FOTO: Arla

  Minskad mjölkinvägning

  Mjölkinvägningen från svenska mjölkbönder har dock minskat något hittills under året.

  – På helåret ser vi att vi har haft ett svagt tapp första halvåret, men jag tror att vi landar runt nollstrecket. Det beror på att prognoserna för andra halvåret visar svag tillväxt, säger Patrik Hansson.

  – Vi behöver lyfta investeringsviljan. Men man ska komma ihåg att varje vecka gör ungefär två av våra medlemmar större investeringar på sina gårdar. Kan vi få den siffran att bli tre betyder det väldigt mycket.

  Hur mycket behöver mjölkpriset höjas för att öka investeringsviljan?

  – Mjölkpriset har stor betydelse, men också att man lär av varandra och att man hittar bra sätt att jobba smart. Bankerna måste också ha bra förståelse för det här. Det är många aktörer som behövs för att samspela.

  Specialmjölk och lösdrift för eko-kor

  Nyligen meddelade Arla flera kommande förändringar inom mjölkproduktionen, bland annat införs krav om att bönder med ekologiskt uppfödda kor som är uppbundna måste gå över till lösdrift inom fem år, något som också kritiserats för att riskera att slå ut de mindre gårdarna inom kooperativet.

  – Vi har ju sagt att de ekologiska gårdarna har fått fem år på sig att gå över till lösdrift. Vi vill att det ekologiska varumärket ska kopplas ihop till bästa djurvälfärd. Nu lanserar vi konventionell mjölk som enbart kommer från lösdrift, därför är det viktigt för oss att ekologiskt inte halkar efter. Där har vi fått lite kritik från de mindre ekologiska gårdarna, säger Patrik Hansson.

  Vad ska de göra som har uppbundet och är ekologiska?

  – Vi kommer att kunna hämta mjölken från dem även efter de fem åren, men vill de fortsätta få den ekologiska merbetalningen om fem år får de investera i lösdrift. Den här är en förändring som inte sker omedelbart.

  Relaterade artiklar

  Till toppen