Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 juli

  Starka ölbeskedet: Svensk malt på väg tillbaka

  Svenskt lantbruk är på väg tillbaka – Lantmännen spår den tredje största spannmålsskörden på länge. Detta kommer även törstiga européer till del, som snart kan få svensk malt i bägarna igen.

  – Vi har många maltkornskunder i Tyskland och Benelux. Det är jätteviktigt att vi nu kommer tillbaka och levererar till dem, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppson till ATL.

  Bild 1/2 FOTO: Nitr
  Bild 2/2 FOTO: Shutterstock/TT

  I sin senaste skördeprognos spår Lantmännen en skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd på 6,3 miljoner ton 2019. Det motsvarar den tredje största skörden på länge och kan jämföras med förra årets torkflopp på 3,6 miljoner ton.

  Med en god skörd väntas Sverige kunna återgå till att vara en nettoexportör av spannmål, något som inte blev fallet i fjol.

  Noga med procenten

  En viktig del av Sverige spannmålsexport utgörs av maltkorn. Det är korn med en speciell kvalitet, framtaget för tillverkning av öl och whisky. Vid leverans är det viktigt att proteinhalten ligger mellan tio och elva procent, berättar Mikael Jeppson.

  Högre eller lägre proteinhalt än den anmodade stör tillverkningen av rusdryckerna och kan resultera i olägenheter som avvikande skumpelare, kvalitet och hållbarhet hos slutprodukten.

  Finlir med regn och gödsling

  Proteinhalten styrs, enkelt uttryckt, av det kväve som kornet kan tillgodogöra sig via näring och vatten. Vid stora skördar späs kvävet ut på fler viktenheter vilket gör att proteinhalten kan bli för låg.

  Omvänt riskerar kvävekoncentrationen och därmed proteinhalten att bli för hög vid låga skördar, något som hände på många håll i fjol, berättar Mikael Jeppson. Förutsättningarna i år är bättre, men exakt hur kvaliteten och därmed exporten blir i år står inte klart förrän skörden är bärgad, tillägger han.

  Hemliga kunder

  När bönderna levererat sitt maltkorn till Lantmännen säljs det sedan vidare till olika mälterier. De tillverkar den malt som i sin tur säljs vidare till olika bryggerier och destillerier. Mikael Jeppson bekräftar att svenska Viking Malt står på Lantmännens kundlista, men när det gäller utländska köpare är han mer förtegen.

  – Jag vill inte gå ut med några namn där. Men det är viktiga kunder som är noga med teknisk kvalitet och renhet, säger Mikael Jeppson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen