Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juli

  Parknedstängningen blev hårt slag för lokal grisproducent

  När polis- och regeringsbeslut tvingade Astrid Lindgrens Värld att stänga i förtid blev det också ett hårt ekonomiskt slag för Håkan Jonsson på Fläsk från Glada Utegrisar i Vimmerby. Plötsligt var han tvungen att hitta avsättning för sina tre ton fläskkött på andra sätt.

  – Målet är fortfarande att ingenting ska slängas, säger han.

   Det kommer nog att ätas mycket raggmunk och fläsk i den här regionen, säger Håkan Jonsson, som är glad över det lokala stödet. Efter uppmärksamheten har många privatpersoner hört av sig för att köpa delar av hans fläsköverskott. På bilden gårdens utegrisar, fotograferade 2016.
  Det kommer nog att ätas mycket raggmunk och fläsk i den här regionen, säger Håkan Jonsson, som är glad över det lokala stödet. Efter uppmärksamheten har många privatpersoner hört av sig för att köpa delar av hans fläsköverskott. På bilden gårdens utegrisar, fotograferade 2016. FOTO: Marianne Lindberg

  Efter en lång och utdragen coronavår bestämde sig Astrid Lindgrens Värld för att öppna under kontrollerade former i början av juni. Men knappt hade temaparken hunnit öppna innan det var dags att slå igen för säsongen.

  Enligt polismyndigheten skulle parkens upplägg med åtskilda teaterföreställningar med max 50 åskådare på varje plats bryta mot ordningslagen, och regeringen såg ingen anledning att lätta på restriktionerna.

  Efter en dryg vecka stängde parken igen, och kvar utanför grindarna stod Håkan Jonsson bildligt talat med tre ton fläskkött som han plötsligt var tvungen att hitta avsättning för på andra sätt.

  Som grisproducent är han stolt över samarbetet med den lokala turistattraktionen. Men när parken tvingas stänga med miljonförluster och hundratals varslade som följd, insåg han snabbt att det inte fanns någon möjlighet att prisförhandla. I stället bestämde han sig för att vårda sina affärskontakter genom att ta hela den ekonomiska smällen själv.

  – En kvalificerad gissning är att försäljningen minskar med 1,2-1,3 miljoner kronor i år på grund av detta, säger han.

   Håkan Jonsson i gårdens eget slakteri. Bild från 2016.
  Håkan Jonsson i gårdens eget slakteri. Bild från 2016. FOTO: Marianne Lindberg

  Privatpersoner hör av sig

  Företaget med 14 anställda producerar varje år 2 000 utegrisar. Astrid Lindgrens Värld är hans enskilt största kund.

  Målet nu är att hitta avsättning för köttet på andra sätt, huvudsakligen bland restauranger, kommuner och privatpersoner. Direkt efter beskedet erbjöd han kommunerna i närområdet att köpa in köttet extra billigt till så kallade temadagar. Efter att Håkan Jonssons situation uppmärksammats i tidningar, radio och tv i området har även många privatpersoner hört av sig och velat köpa.

  Bland matbutikerna går det däremot sämre, eftersom det inte finns någon tradition bland kunderna att leta sig till frysdiskarna för att köpa med sig tre kilo fläsk i storpack. Så länge produkterna står i frysen ska de hålla ett år från styckdatumet.

  – Jag är inte speciellt nervös, och det har väl att göra med att man har gått på värre minor. Jag fick in grissalmonella 2010 och var tvungen att avliva alla djuren, och 2012, lagom till att jag hade kommit på benen igen, stod jag plötsligt utan slakteri och var tvungen att bygga ett eget. Sen har vi torkan 2018. Men förra året var nog värst när Hälsingestintan kursade, säger han.

  – Blir det däremot tvärstopp även nästa år, och höjda arbetsgivaravgifter, är det bara att avveckla. Men jag är optimistisk inför framtiden.

  Uppmanar anställda att spara

  Ändå ställer coronapandemin till det genom uppskjutna investeringar och Håkan Jonsson har skickat tydliga signaler till sina anställda att det kommer att bli bistrare tider framöver. Förutom Astrid Lindgrens Värld märker han att många av hans restaurangkunder har det svårt nu, och det gör att man som anställd måste se över sitt privata sparande. Han har inte varslat någon personal, men har däremot utnyttjat möjligheten med korttidspermitteringar.

  – Restaurangerna blöder, och jag är jätteorolig för restaurangbranschen. Jag är inte jätteinsatt i hur deras krisstöd har sett ut, mer än möjligheten till korttidspermitteringar. Men jag har redan sett nedläggningar och konkurser hos mina kunder. Det är nog den bransch i min kundkategori, turistanläggningarna inräknade, där det behövs mer ekonomiska stimulanser. I förlängningen kommer det även att drabba oss.

   Inga föreställningar med Pippi Långstrump på Astrid Lindgrens Värld i år – nöjesparken tvingades stänga en vecka efter öppnandet.
  Inga föreställningar med Pippi Långstrump på Astrid Lindgrens Värld i år – nöjesparken tvingades stänga en vecka efter öppnandet. FOTO: Astrid Lindgrens Värld

  Oroas över julfirandet

  Nästa stora fråga nu är hur svenskarnas julfirande kommer att se ut i år, och vilka resemönster som blir möjliga.

  – Julskinkan är min största produkt, så om coronan även påverkar julskilnkeåtgången så blir det en stor katastrof.

  Hur tänker du i dag kring regeringsbeslutet?

  – De som beslutade att man bara får ha 50 personer i parken har inte gjort någon konsekvensanalys av sitt beslut, med tanke på hur många uteteatrar Astrid Lindgrens Värld har och hur stora avstånd de har emellan. Det här drabbar inte bara mig utan hundtals anställda i parken, som fick gå hem med kort varsel.

  Det är också märkligt i ljuset av att restaurangstråk och köpcentrum utanför parken får ha betydligt fler besökare, menar han.

  Hur får vi fart på Sverige igen efter krisen?

  – På något sätt måste vi analysera hur vi kan behålla arbetstillfällena. Annars stoppas skattepengarna in, och som jag ser det behöver alla subventioner i slutändan betalas av arbetare och företagare. Möjliggör man då inte för livskraftiga företag att komma igen så kommer det drabba alla genom sämre levnadsstandard framöver. För mig personligen håller jag det flytande med att arbetsgivaravgifterna hålls låga.

  Fläsk från Glada Utegrisar

  Verksamheten består av integrerad livdjurs- och smågrisproduktion. Företaget föder upp 2 000 utomhusgrisar varje år, och har eget slakteri och styckeri med tillhörande logistikkedja ut mot kund.

  Produkterna omsätts i den egna gårdsbutiken, en lång rad lokala butiker (Trosa är längst norrut), samt inom restaurangnäringen och i närliggande kommunala förvaltningar.

  Företaget är sedan tio år tillbaka stolt leverantör till Astrid Lindgrens Värld som ligger 17 kilometer från gården. Nöjesparken köper bland annat in korv från gården, som stoppas och förädlas på fyra charkuterier i närområdet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen