Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september 2017

  Stabilare nivåer för grundvattnet

  De senaste veckornas regnande har bidragit till att grundvattennivåerna börjar stabiliseras i delar av landet rapporterar Ekot.

   Det var varit tomt i brunnarna på många håll, som här på Öland, men nu börjar nivåerna stabiliseras sig i delar av landet. Arkivbild.
  Det var varit tomt i brunnarna på många håll, som här på Öland, men nu börjar nivåerna stabiliseras sig i delar av landet. Arkivbild. FOTO: Dan Birgerson

  Det myckna regnandet har påverkat grundvattennivåerna positivt.

  – Det har ju varit mycket låga grundvattennivåer under de senaste månaderna i stora delar av Götaland, Svealand och i södra delarna av Norrland. Men nu har vi sett en viss återhämtning den senaste tiden, framför allt i stora delar av södra Götaland, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU.

  PREMIUM De byggde egen brunn för att säkra fodret

  Men det råder fortfarande vattenbrist i vissa områden i Götaland, Svealand och längs de södra kustdelarna i Norrland. Enligt Bo Thunholm är det för tidigt att säga om Sverige även i framtiden oftare kommer att drabbas av låga nivåer. Han tror mer på naturliga variationer över tid men påpekar att det främst där det finns grävda brunnar som lättare drabbas.

  – Ja i de här delarna av landet där vi fortfarande har låga grundvattennivåer där kan det vara många som kan få problem med sin vattenförsörjning. Det kan framförallt gälla dem som har egen brunn, säger Bo Thunholm till Ekot.

  LÄS MER Effektivare vattenanvändning i lantbruketLÄS OCKSÅ Tog grundvatten för att fylla konstgjord sjö

  Relaterade artiklar

  Till toppen