Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 oktober 2017

  Spritjätte investerar i cannabisbolag

  Amerikanska Constellation Brands, som bland annat säljer ölet Corona och Svedka vodka, har köpt 9,9 procent av Canopy Growth, ett kanadensiskt marijuanabolag, och planerar att tillsammans med bolaget utveckla cannabisdrycker. Det rapporterar Wall Street Journal.

  FOTO: Arkiv

  Canopy Growth är världens största noterade cannabisbolag med ett börsvärde på 2,2 miljarder kanadadollar. Constellation Brands hoppas nu att affären ska ge dem ett försprång i en bransch som bolaget tror kommer växa starkt efter en väntad legalisering i USA under kommande år.

  LÄS MER: Köar för att få odla cannabis

  ”Vi tror att det är väldigt sannolikt givet vad som redan sker på delstatsnivå”, sade Rob Sands, vd för Constellation Brands till Wall Street Journal.

  Kanada aktuell marknad

  Constellation har inga planer på att sälja några drycker i USA innan marijuana legaliseras på nationell nivå, men kan sälja det i Kanada där ät- och drickbara cannabisprodukter väntas legaliseras under 2019.

  Rob Sands ser inte marijuana som något hot mot öl eller sprit, men om konsumenter kommer välja mellan öl, vin, sprit eller cannabisdryck vill han kunna erbjuda alla fyra, sade han i intervjun.

  ”Kan det vara ett hot? Ja, jag antar det… vi kommer inte sitta och rulla tummarna”, sade han.

  En växande bransch

  Canopy Growth ska använda det nya kapitalet till att utöka sin produktion och lagerkapacitet i hela landet.

  Bruce Linton, vd för Canopy Growth, sade att han hoppas att affären ska utgöra en vändpunkt för den växande branschen och vara en signal för institutionella investerare ”att ett cannabisföretag som följer lagar och regler skulle vara rätt för en investering”.

  LÄS MER: Branden hot mot cannabisodlingar

  I dagsläget finns det enligt Wall Street Journal 69 cannabisföretag listade på Kanadas tre största börser som tillsammans har ett marknadsvärde på omkring 8 miljarder kanadadollar.

  LÄS OCKSÅ: Skyddsjägare togs för terroristLÄS OCKSÅ: Får räddades undan översvämningPREMIUM: Polis slog till mot svenska hampaodlare

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen