Sponsrade gödseltunnor ska stoppa skogsbränder i sommar
Gödseltunnor har blivit ett allt viktigare verktyg i brandbekämpning vid skogsbränder. Inför sommaren sponsrar nu ett försäkringsbolag lantbrukskunder med inköp av speciella munstycken och slangkopplingar till gödseltunnor.
Det är Länsförsäkringar Östgöta som på detta vis har säkerställt att 60 gödseltunnor kommer att finnas i beredskap för brandbekämpning i Östergötland i sommar.
Gödseltunnor kan användas både för att blötlägga terrängen längs brandgator och för att försörja räddningstjänstens slangsystem. Riktigt effektiva blir de först när de förses med ett speciellt strålmunstycke och en speciell koppling. En utgift som i längden kan löna sig för ett försäkringsbolag.
”Vi på Länsförsäkringar Östgöta vill vara med och begränsa skogsbränder och vi vet att gödseltunnorna kan göra stor skillnad. Att förhindra och stoppa en skogsbrand i tidigt skede och därmed undvika skador på skog, djur, människor och fastigheter är värt väldigt mycket”, säger Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta, enligt ett pressmeddelande.
Försäkringsbolaget är sedan tidigare med i en i en samverkansgrupp för brandberedskap som leds av LRF. Syftet är att samordna resurser i samhället och en viktig del är att utbilda och organisera länets lantbrukare och skogsägare för att kunna bistå räddningstjänsten med frivilliga insatser vid större skogsbränder.
Maskinring Öst är en av samarbetsaktörerna i projektet och har ett resursregister med 60 gödseltunnor runt om i Östergötland. Vid en påbörjad skogsbrand kan räddningstjänsten ringa och beställa gödseltunnor hos Maskinring Öst, som i sin tur kontaktar de lantbrukare som är stationerade närmast branden.
PROVA PREMIUM FÖR 1 KRONALås upp alla kvalitetsartiklar på atl.nu härLÄS OCKSÅ: Maskinring får nyckelroll vid brandbekämpning
Med hjälp av de nya munstyckena och slangkopplingarna kan lantbrukets dolda resurser nu nyttjas till fullo i Östergötland, menar Maskinring Öst.
”Gödseltunnorna kan fyllas snabbt och rymmer upp till 30 kubikmeter vatten, till skillnad från räddningstjänstens tankbilar som rymmer cirka 10 kubikmeter. Strålen från gödseltunnan med munstycket kan nå upp till 30 meter och vattenbegjuta ytan bredvid den väg som räddningstjänsten vill använda som brandgata”, säger Magnus Wessén, vd på Maskinring Öst.
LÄS OCKSÅ: Vattentank på skotaren oslagbart under skogsbranden
Att det kan funka även utan sponsrade munstycken visade Gustaf Holmstedt från Torsåker i Hofors kommun när han sommaren 2018 släckte brand med hjälp av en traktor med en vattenfylld gödseltunna som han satt fast ett rör på. Något som kan beskådas i videon nedan.
ATL TV: Gustaf Holmstedt hjälper till med släckningsarbete:
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.