Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 februari

  Fransk specialpolis ska stötta lantbrukare

  Vaux, Frankrike.

  Franska bönder får nu hjälp av en nybildad polisenhet, specialiserad på angrepp mot lantbrukare.

  – Vi behöver mer stöd för att förebygga brott och hur vi ska agera vid ovälkomna besök, säger Etienne Gangneron i facket FNSEA.

   Franska bönder upplever sig mer och mer utsatta för våld.
  Franska bönder upplever sig mer och mer utsatta för våld. FOTO: Mostphotos

  Flera undersökningar visar att en majoritet av Frankrikes invånare har en positiv bild av landets lantbrukare. Ändå upplever franska bönder att de är mer och mer utsatta för våld.

  Enligt Etienne Gangneron, vice ordförande i det största jordbrukarfacket FNSEA, känner sig allt fler otrygga ute på sina gårdar. Han är själv uppfödare och spannmålsodlare i regionen Cher i centrala Frankrike.

  – Vad folk gillar är en romantiserad bild av landsbygden. Många har svårare för att acceptera det arbete vi gör. Nu för tiden händer det att okända stannar med sina bilar och börjar skälla på oss när vi arbetar på fälten. Det är också obehagligt att bli kallad mördare på Twitter, säger han till ATL.

  Verbala attacker allt fler

  Enligt FNSEA blir de verbala attackerna fler både på sociala medier och i verkliga livet, men tillförlitlig statistik saknas. Däremot visar siffror från det franska inrikesdepartementet att lantbrukare drabbades av omkring 15 000 brott förra året.

  Fysiskt våld mot personer är ovanligt. Två tredjedelar av brotten utgörs av stölder, vilka dock minskar även om det i genomsnitt sker en traktorstöld per dag.

  I stället har förstörelsen av egendom ökat kraftigt. Enligt FNSEA är lantbrukarna särskilt oroliga för vegangrupper.

   Etienne Gangneron, vice ordförande i det franska jordbrukarfacket FNSEA.
  Etienne Gangneron, vice ordförande i det franska jordbrukarfacket FNSEA. FOTO: FNSEA

  Utredning på nationell nivå

  Nu får de hjälp av en nybildad polisenhet på nationell nivå, specialiserad på brott mot lantbrukare och deras gårdar. Polisen ska göra en tydligare kartläggning av brotten samt öka övervakningen av grupper som misstänks planera attacker. Lantbrukarna ska också få mer utbildning och stöd för att kunna förebygga brott, till exempel hur de kan installera larm, och även hur de bör agera om de blir attackerade.

  Men den nya enheten möts också med misstänksamhet. Alternativa jordbrukarfack, liksom andra organisationer, är framför allt kritiska mot den skärpta kontrollen av aktivister. De är oroliga för att den ökade övervakningen inte bara omfattar våldsamma grupper, utan även exempelvis miljöaktivister som riktar protester mot vissa delar av jordbruket.

  Påståendet tillbakavisades häromdagen av Emmanuel Macron.

  – Att det finns visselblåsare som avslöjar missförhållanden är en sak. Men vi kan inte acceptera våldsam aktivism, sa presidenten vid en presskonferens.

  Relaterade artiklar

  Till toppen