Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 januari 2005

  Spanska jakthundar plågas ihjäl

  Djurrättsorganisationer i Spanien hävdar att runt 50 000 hundar avlivas på plågsamma sätt varje år i landet.

  Enligt The Guardian blir hundarna hängda, dränkta, brända eller förgiftade för att de inte uppträtt under jakt som förväntat och deras ägare därför känt sig förödmjukade.

  I Spanien används vinthundar för harjakt. Två och två hetsas mot en hare. Den som bäst följer harens bukter och kommer närmast vinner medan förloraren skämmer ut sin ägare.

  Ett nätverk har skapats för att uttjänta spanska jakthundar ska räddas. I bland annat Tyskland, Danmark och Storbritannien finns folk som adopterar hundar som djurrättsorganisationerna i Spanien kan rädda.

  Enligt The Guardian infördes i fjol en lag i Spanien som förbjuder grymhet mot sällskapsdjur. Huruvida lagen gäller jakthundar är oklart, men enligt tidningen är det ett problem att regionala myndigheter kan tolka lagen olika.

  Den spanska allmänheten är inte ovetande om hur hundarna behandlas. I förra veckan överlämnades en protestlista med 50 000 namn till miljödepartementet med krav på att alla hundar märks med chip så att ägarna till övergivna och döda hundar kan spåras.
  ATL

  Relaterade artiklar

  Till toppen