Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 augusti

  ”Spannmålsskörden tar fart till helgen”

  Väderutsikter pekar på att spannmålsskörden kommer igång på bredare front till helgen. Håll avstånd på mottagningarna för att förhindra smittspridning av covid-19, uppmanar handeln.

   Raps, vete och maltkorn har börjat komma in till handelns mottagningar (arkivbild).
  Raps, vete och maltkorn har börjat komma in till handelns mottagningar (arkivbild). FOTO: TT

  De sista dagarna i juli började spannmålsskörden så smått sätta igång i exempelvis Skåne och på Gotland. Kristoffer Palmkvist i Alstad utanför Trelleborg tröskade då den tidiga vetesorten Norin och berättade om detta i ATL.

  Totalt sett handlar det om små volymer spannmål och oljeväxter som kommit in till handelns mottagningar och då framför allt i södra Sverige. Mest aktivitet har det varit i sydvästra Skåne samt Österlen och det handlar framför allt om raps, men också vete och maltkorn. Längre upp i landet är det bara enstaka leveranser på tidiga sorter som kommit in.

  – På rapsen skiftar skördarna rätt så mycket. Vissa har fått över 4,5 ton per hektar medan andra fått väldigt låga skördar, säger Mikael Jeppsson, chef på spannmålsenheten Lantmännen Lantbruk.

   Mikael Jeppsson, chef på spannmålsenheten Lantmännen Lantbruk.
  Mikael Jeppsson, chef på spannmålsenheten Lantmännen Lantbruk. FOTO: Lars Strandberg

  Höga proteinhalter

  En torr och kall vår och problem med frost under maj kan ha bidragit till de låga skördarna som ATL skrivit om.

  Proteinhalterna på vetet som kommit in har varit relativt höga, och på maltkornet har proteinhalterna legat inom det godkända intervallet för de flesta leveranser. Även Victor Ebel, spannmålschef på Svenska Foder, vittnar om bra kvalité på det som kommit in men eftersom det är så tidigt i skörden går det inte att dra slutsatser om hur kvalitén och avkastningen blir generellt.

  Väderprognoser lovar nu värme och sol och i södra Sverige finns i skrivande stund inget regn i sikte de närmaste tio dagarna.

  – Nu smäller det till. Det fina vädret gör att lantbrukare kommer köra dygnet runt och att det kommer välla in spannmål framöver, säger Victor Ebel, Svenska Foder.

   Victor Ebel, spannmålschef på Svenska Foder.
  Victor Ebel, spannmålschef på Svenska Foder. FOTO: Pressbild

  Nya rutiner till följd av corona

  För Mellansverige finns det däremot en del skurar i prognoserna framöver. Men den närmaste tiden kan det bli mycket folk på spannmålsmottagningar runt om i landet. Både på Svenska Foder och på Lantmännens mottagningar har nya rutiner införts för att förhindra smittspridning av covid-19.

  – Det är viktigt att vi tänker på varandra, håller avstånd och är noggranna med handhygienen, säger Victor Ebel, Svenska Foder.

  Mathias Carlsson, produktionschef för spannmål på Lantmännen Lantbruk berättar att en stor förändring är att man inte tar in besökare i anläggningarna.

  – Jag tycker att det finns en stor förståelse för de nya åtgärderna från lantbrukarnas sida och att det fungerat bra hitintills under skörden, säger Mathias Carlsson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen