Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 juli 2018

  ”Skörden ser inte bra ut i någon del av Sverige”

  Den torra försommaren kommer att ha stor påverkan på skördeutfallet. Sverige kommer att behöva importera spannmål i stället för att exportera, enligt Svenska kvarnföreningen.

   Svenska kvarnföreningen uppskattar ett skördebortfall på 30-50 procent i höstvetet mot normalt på de arealer som är tröskade i södra Sverige.
  Svenska kvarnföreningen uppskattar ett skördebortfall på 30-50 procent i höstvetet mot normalt på de arealer som är tröskade i södra Sverige. FOTO: Mostphotos

  I år började spannmålsskörden i mitten av juli. De första prognoserna på avkastningen av skördarna visar att Sverige kommer att få det svårt vad gäller försörjningen av svenska lantbruksråvaror det kommande året. Det skriver Svenska kvarnföreningen i ett pressmeddelande.

  – En hel del lantbrukare i Skåne kommer enbart att få halv skörd. I Mälardalen finns det också ”svarta fält”, det vill säga det grodde inte alls på grund av torkan. Det brukar i princip aldrig hända i Sverige, säger Helene Sollerhed, ordförande i Svenska kvarnföreningen, till ATL.

  De kommer inte att ha en total bild av skörden förrän om några veckor, eftersom arbetet med att skörda fortfarande pågår.

  – Vi är inte färdiga i hela södra Sverige än. Och om det kommer att regna en del framöver, vilket det enligt prognosen ska göra snart, kan det bli svårt att få in allt från fälten.

  Upp till 70 procents bortfall

  Men de uppskattar ett skördebortfall på 30-50 procent i höstvete mot normalt på de arealer som är tröskade i södra Sverige. Den ökade arealen vårgrödor är lika illa eller värre drabbad av torka och kommer avkasta på en klart lägre nivå än normalt. De första prognoserna är så låga som bortfall på 70 procent, enligt Svenska kvarnföreningen. Också skörden i västra och östra Götaland, som pågår nu, väntas bli lägre än normalt.

  – Nu ser spannmålsskörden alltså inte bra ut i någon del av Sverige, säger Jörgen Hansson, ledamot i Svenska kvarnföreningens styrelse.

  – Det här kommer att leda till att Sverige kommer att behöva importera spannmål i år i stället för att exportera, som vi gör i vanliga fall. Vi vet att Sverige har ett större behov av spannmål än vad vi kommer få in i år, säger Helene Sollerhed.

  Hon menar att det kommer att slå mot olika delar av näringslivet i Sverige, eftersom många olika aktörer är beroende av spannmål.

  LÄS OCKSÅ: Prognos över skördeutfallet kan behöva sänkasLÄS OCKSÅ: Skördeprognosen visar lägsta skörden på 25 år

  Relaterade artiklar

  Till toppen