Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli 2019

  Spannmålsskörden är i gång

  Spannmålsskörden har startat i Skåne och avkastningen ser lovande ut.

  Anders Gerdtsson utanför Dalby hann tröska 30 hektar höstkorn innan regnet drog in på onsdagen.

   Höstkornet började tröskas 3 juli.
  Bild 1/3 Höstkornet började tröskas 3 juli. FOTO: Anders gerdtsson
   Regnet hängde i luften och avbröt skördearbetet efter 30 hektar.
  Bild 2/3 Regnet hängde i luften och avbröt skördearbetet efter 30 hektar. FOTO: Anders Gerdtsson
   Anders Gerdtsson, på bilden bakom ratten på en betupptagare.
  Bild 3/3 Anders Gerdtsson, på bilden bakom ratten på en betupptagare. FOTO: Hans Dahlgren

  Att tröska spannmål de första dagarna i juli är extremt tidigt och inget Anders Gerdtsson har varit med om tidigare.

  Tröskningen påbörjades på onsdagskvällen och fortsatte på torsdagen tills regn satte stopp för skördearbetet. Ytterligare 60 hektar höstkorn är skördemoget, men får vänta tills vädret har stabiliserat sig.

  Trots den tidiga skörden är avkastningen på premiärfältet över förväntan.

  – Vi har skördat 9 000 kilo per hektar med 13,5 procents vattenhalt och det är klart över förväntan, säger Anders Gerdtsson.

  Han sådde höstkornet 10 september och sorten, SU Ellen, är känd för sin tidighet. Tidig skörd brukar betyda lägre avkastning, men inte på de här fälten.

  – Det är starka jordar som stod emot bra under torkperioden som vi hade från slutet av mars till slutet på april, säger Anders Gerdtsson.

  Rapssådd väntar

  Efter tröskningen ska halmen bärgas och sedan väntar rapssådd på fältet någon vecka in i augusti.

  – En av anledningarna till att vi odlar höstkorn är att vi ska få tid att skapa bra förutsättningar för rapsetableringen.

  Anders Gerdtsson driver maskinstation också, men ingen av hans kunder har höstkorn. Nästa gröda som skördetröskan får ta sig an blir höstraps, men den är inte skördefärdig förrän i slutet på juli.

  Anders Adholm, affärsområdeschef för växtodlingsrådgivningen hos HIR Skåne, är också positivt överraskad av att tidigt höstkorn avkastar så pass bra. Han är rådgivare hos Anders Gerdtsson.

  – Jag var ute och tittade på fältet på tisdagen och det var inget att vänta på. Kornet var moget och hade börjat stråbrytas, säger han.

  Anders Adholm har hört talas om att ytterligare några Skånegårdar varit ute och testat tröskan i höstkorn, men vet inget om utfallet.

  – Vill man få en uppfattning om skördeläget och nivåerna kan man gå in på vår webtjänst grannensskord.se och lägga in sina uppgifter, säger Anders Adholm.

  Relaterade artiklar

  Till toppen