Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 augusti

  Spannmålsprognos orsakade prisfall

  Större majsskörd i USA än vad marknaden förväntade sig fick spannmålspriserna att falla.

   En större förväntat skörd av majs i USA fick terminspriserna att vända ner.
  En större förväntat skörd av majs i USA fick terminspriserna att vända ner. FOTO: jetcityimage

  Efter den tuffa växtodlingssäsongen för många lantbrukare i USA stod uppskattningarna för majsproduktionen i landet i marknadens fokus under måndagen. Då släpptes augustirapporten från USA:s jordbruksdepartement, USDA. Siffrorna i prognosen var betydligt positivare än vad många förutspått, vilket direkt gav utslag i sänkta spannmålspriser på både Chicagobörsen och Euronextbörsen i Paris. Majsskörden per hektar och den totala skörden i USA höjdes, den senare spås hamna på 353,09 miljoner ton. Produktionen av majs i Ukraina blir enligt rapporten rekordhög och även i EU reviderades den totala majsskörden upp.

  Skördeförluster i Ryssland

  Den förväntade veteskörden höjdes i USA, Argentina och Ukraina jämfört med juliprognosen. I EU, Turkiet, Ryssland och Kazakhstan sänktes däremot skördeprognosen av vete. Höga temperaturer i juni har medfört skördeförluster i höstvetedominerade områden och torka i vårvetedistrikt i Ryssland och Kazakhstan, skriver sammanfattningen i WASDE-rapporten. Eftersom världens utbud av vete drogs ner mer än konsumtionen sänktes, reviderades också prognosen för de utgående lagren ner med 1,1 miljoner ton till 285,4 miljoner ton för vete. Men detta är, trots sänkningen, ett rekordhögt utgående lager.

  Rapsfröpriset håller emot

  Även om sojabönsarealen och den förväntade skörden i USA sänktes jämfört med den senaste WASDE-prognosen sjönk priserna till följd av lägre förväntad export till framför allt Kina. Det mer stabila marknadsläget för vegetabiliska oljor gör däremot att rapsfröpriset bättre håller emot prisnedgången, skriver den franska marknadstjänsten Agritel.

  Relaterade artiklar

  Till toppen