Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli 2018

  Försöker hitta lösningar för odlare

  I de första uppskattningarna blir årets skörd 30 procent lägre än i fjol. För många odlare ser det betydligt sämre ut och det blir svårt att leverera enligt kontrakten.

   Tröskorna rullar i Skåne och odlare kan konstatera ett stort skördetapp i år.
  Tröskorna rullar i Skåne och odlare kan konstatera ett stort skördetapp i år. FOTO: Hans Dahlgren

  Odlare med leveranskrav i kontrakten kan hamna i en situation där de inte kan leverera det de sålt i förväg, men Svenska Foder uppger att de kommer att försöka hitta lösningar.

  – Vi sitter ju själva i en sits där vi har sålt det vi köpt. Vi måste ha en volym. Vi kommer att titta väldigt mycket från fall till fall. Om man har kontrakt på maltkorn och bara kan leverera 80 procent, så kanske det exempelvis går att hitta en lösning där man kan leverera resten i vete, säger Carsten Klausen, vd och marknadschef på Svenska Foder.

  Även Lantmännen är inne på liknande lösningar. Om odlarna inte når upp till avtalad mängd innebär det enligt villkoren att de får köpa tillbaka det som inte kan levereras, till det pris som gäller den dagen återköpet sker. Beroende på avtal tillåts också avvikelser på mellan 10 och 30 procent.

  – Man gör ett återköpsförfarande. Sedan har man också möjlighet att flytta volymer från en gröda till en annan utan att det kostar någonting. Så vi hittar lösningar till lantbrukarna genom våra villkor, sa Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson nyligen till ATL TV.

  Nedgång med 30 procent

  Lantmännens skördeprognos presenteras på måndag, men flera samstämmiga uppskattningar visar på en nedgång på omkring 30 procent för hela landet jämfört med förra året.

  – Det är otroligt svårt att bedöma, men det bästa bud vi kan ge är på 4,3–4,7 miljoner ton i Sverige. Förra året hade vi knappt 6 miljoner ton, säger Carsten Klausen på Svenska Foder.

  Ljusning för raps

  För rapsen fick han lite positiva signaler förra veckan.

  – Det ser bättre ut på vissa håll i Skåne än förra året, trots torkan. Så det finns en del ljuspunkter.

  I södra Europa tar man fina skördar och sett till hela Europa pekar det på ett genomsnittsår. Om Sverige måste importera spannmål kan det höja priserna något här, eftersom vissa transport- och hanteringskostnader tillkommer.

  – Det är den skillnad som kan bli mot den internationella prissättningen, säger Carsten Klausen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen