Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 november 2018

  Spannmålsbrist banar väg för majs

  När den svenska spannmålen tryter väljer foderindustrin majs. I höst har importen av majs ökat kraftigt.

   Importen av majs har mångfaldigts de senaste månaderna.
  Importen av majs har mångfaldigts de senaste månaderna. FOTO: Mostphotos

  Importen av majs har mångfaldigts de senaste månaderna. Enligt färsk statistik från Jordbruksverket låg importen av majs, exklusive gröda för utsäde, på 453 ton i augusti 2017.

  I augusti i år har siffran stigit till 5 768 ton. Statistiken släpar två månader men mycket talar för att handeln med majs fortsatt att öka under hösten då efterfrågan knappast har mattats.

  Det är fodertillverkarna som står bakom den ökade importen. Det visar ATLs rundringning bland de stora svenska foderföretagen.

  Vetesubstitut

  Majs är energistarkt men svagt i protein och används oftast i foder till fjäderfä. Under hösten har dock majs alltmer blivit ett substitut till vete och används nu i foder till flera djurslag. Andelen majs i foderblandningar både till ko och gris har ökat påtagligt på flera håll.

   Conny Kalmteg på Swedish Agro säger att ”andelen majs i fodret kommer att öka”.
  Conny Kalmteg på Swedish Agro säger att ”andelen majs i fodret kommer att öka”. FOTO: Swedish Agro

  Hos Svenska Foder har användningen stigit kraftigt och gått från kring 150 ton majs i månaden till knappt 2 000 ton i månaden.

  – Siffran kan variera litegrann men så ser det ut i dagsläget. Vi har tagit in majs därför att vi helt enkelt inte får tag i svensk spannmål i de volymer vi behöver, säger Carolina Johansson, produktchef på Svenska Foder.

  Företaget använder största delen av majsen i sin foderproduktion med säljer också vidare majs till lantbrukare.

  Tydlig tendens

  På Swedish Agro säger Conny Kalmteg, försäljningschef Foder & Premixer, att användningen av majs har fördubblats jämför med hösten 2017.

  – Tidigare använde vi mycket majs på kycklingsidan men nu utökar vi det. Det finns inte direkt några begränsningar vad gäller djurslagen. Korna äter ju redan mycket majs i fodret men andelen majs i övrigt i fodret kommer att öka, säger han.

   Majs är energistarkt men svagt i protein och används oftast i foder till fjäderfä. Under hösten har dock majs alltmer blivit ett substitut till vete och används nu i foder till flera djurslag.
  Majs är energistarkt men svagt i protein och används oftast i foder till fjäderfä. Under hösten har dock majs alltmer blivit ett substitut till vete och används nu i foder till flera djurslag. FOTO: Mostphotos

  Också hos Lantmännen är tendensen tydlig.

  – Vi ligger 50 procent över normalförbrukningen men den siffran kan komma att stiga, säger Lars Hermansson, marknadschef foder på Lantmännen Lantbruk.

  Den mesta majsen som importeras till Sverige kommer från länderna vid Svarta Havet, men även Frankrike och Polen är stora exportörer av majs.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen