Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juli 2019

  Spontan investering i grönsaker kan ge avkastning

  Stallarholmen

  Ett spontant beslut ligger bakom lantbrukaren Anders Norléns omställning till grönsaksodling. 100 000 vitkålsplantor senare ser han positivt på investeringen.

  – Ska man ge sig in i det här ska man plantera så mycket att man inte har råd att misslyckas eller strunta i det.

  I mars bestämde sig Anders Norlén i Sörmland för att ställa om sin odling och satsa på grönsaker. Två månader senare planterade han 100 000 vitkålsplantor, 12 000 broccoliplantor och 4 000 plantor av blomkål – grönsaker som spirade på gården Kilfröslunda vid kanten av Mälaren när ATL hälsade på i juni.

  Anders Norlén kallar det ett försök och filosofin är att du måste våga vara spontan, vara nyfiken, ha viljan och bra rådgivare och odlare att be om råd.

   För att vara en satsning på försöksnivå har projektet inneburit stora investeringar, berättar Anders Norlén.
  För att vara en satsning på försöksnivå har projektet inneburit stora investeringar, berättar Anders Norlén. FOTO: Marion Palm

  – Ska man ge sig in i det här ska man plantera så mycket att man inte har råd att misslyckas eller strunta i det. Det kommer bli mycket tid och mycket pengar. Så nu är det bara att hoppas att det går vägen.

  Stor investering

  För att vara en satsning på försöksnivå har projektet inneburit stora investeringar. Anders Norlén har köpt in en ny planteringsmaskin, en begagnad bevattningsmaskin, byggt en egen bevattningspump och köpt plantor och gödning för totalt 340 000 kronor.

   100 000 vitkålsplantor, 12 000 broccoliplantor och 4 000 plantor av blomkål planterades i mitten av maj.
  100 000 vitkålsplantor, 12 000 broccoliplantor och 4 000 plantor av blomkål planterades i mitten av maj. FOTO: Marion Palm

  – Det var dags att göra något nytt eftersom jag hade lagt ner gräsmatteodlingen. Jag behöver få upp omsättningen och förhoppningsvis även lönsamheten på gården. På lerorna vi har här i Sörmland tänkte jag att vitkål måste gå bra.

  Och att det blev just grönsaker och vitkål föll sig naturligt. Anders Norlén lade nyligen ner sin gräsmatteodling och behövde satsa på något nytt. Han kom i kontakt med Moek, Mellansvenska odlares ekonomiska förening, där han fått mycket stöd, och det gick ihop rent logistiskt med lokala grossister och ett stort intresse för närodlat.

   Vitkålssorterna Norlén odlar är Perfecta, Cyklon och Expect.
  Vitkålssorterna Norlén odlar är Perfecta, Cyklon och Expect. FOTO: Marion Palm

  – I konsumentled efterfrågas allt mer svenskproducerat, lokalt och närodlat. Intresset för grönsaker ökar och tendenserna som funnits nu är att kunden också är beredd att betala för lokalproducerat.

   Skadeinsikter är en utmaning att hantera i vitkålsodlingarna.
  Skadeinsikter är en utmaning att hantera i vitkålsodlingarna. FOTO: Marion Palm

  Inte säker på resultatet

  När man tänker på svenska grönsaker odlade på friland går tankarna oftast till odlingar i Sveriges sydligaste delar. Hur resultatet kommer att bli är rådgivarna inte helt säkra på.

  – De har ju varit väldigt osäkra vissa av rådgivarna, men de är positiva. Nu hoppas jag att det blir stora fina vitkålshuvud, för det är egentligen det man har varit mest orolig över. På de styva lerorna finns det risk att det blir små kompakta huvuden istället för stora och välväxta.

   Nu upptar odlingen fyra hektar. Framöver är planen att grönsaksodlingen ska ligga på tio hektar.
  Nu upptar odlingen fyra hektar. Framöver är planen att grönsaksodlingen ska ligga på tio hektar. FOTO: Marion Palm

  Hur ser dina planer ut framåt?

  – Det är bara att köra på egentligen. Jag har räknat på att jag kan ha en odling på som mest tio hektar med den areal som jag har nu. Till nästa år ska det bli kylrum, paketeringsrum och så ska det grävas ner stamledningar för bevattning över hela gården. Går det här vägen så är det nog växtföljden som sätter stopp och ingenting annat.

   I liten skala odlas även lök på gården.
  I liten skala odlas även lök på gården. FOTO: Marion Palm
   Anders Norlén hoppas på stora och fina vitkålshuvuden. Det finns en risk att det blir små kompakta huvuden på se styva lerorna.
  Anders Norlén hoppas på stora och fina vitkålshuvuden. Det finns en risk att det blir små kompakta huvuden på se styva lerorna. FOTO: Marion Palm

  Vitkålssatsningen

  Plantor: 75 000 kronor

  Planteringsmaskin: 110 000 kronor

  Gödning: 25 000 kronor

  Bevattningsmaskin: 45 000 kronor

  Bevattningspump: 85 000 kronor

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen