Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 augusti 2017

  Solyntas nya potatis testas i Umeå

  WOUDRICHEM, Nederländerna.

  Det finns 17 provfält i Europa där Solynta testar en helt ny potatis. Ett av dem ligger i Umeå.

   Forskningschef Pim Lindhoudt med en obesprutad potatisplanta utan inbyggd resistens mot Phytophthora.
  Bild 1/2 Forskningschef Pim Lindhoudt med en obesprutad potatisplanta utan inbyggd resistens mot Phytophthora. FOTO: Solynta
   En potatisplanta ger 5 000 pyttesmå frön.
  Bild 2/2 En potatisplanta ger 5 000 pyttesmå frön. FOTO: Solynta

  – För tidigt att ge några definitiva besked. Vi har ännu inte skördat, säger professor Erik Andreasson, SLU Alnarp som leder projektet i Sverige.

  – Potatis är extremt variabel. Det gör det svårt att ta fram nya sorter, säger han och berättar att det är därför man i stor utsträckning har gamla sorter som King Edward.

  – På fältet i Umeå ser vi vilka specifika korsningar som kan passa norra Europa, hur stor potentialen är att få fram hybridmaterial där man skulle kunna utnyttja de många soltimmarna uppe i norr. Säsongen är ju inte så lång.

  ”Materialet är spännande”

  I onsdags var två av de nederländska forskarna i Umeå för att titta på försöksfälten tillsammans med Erik Andreasson.

  – Det ser bra ut. Materialet är spännande. Det är ju mycket lättare att arbeta med diploida sorter.

  Erik Andreasson har spelat en viktig roll i det nederländska företagets utvecklingsarbete:

  – Vi lärde känna varandra av en händelse och det var en klick, säger forskningschef Pim Lindhoudt på Solynta i Wageningen.

  Två par kromosomer

  Solyntas forskare kom från tomatförädlingen och har lyckats förädla potatisen till samma nivå som tomaterna. Potatisen är normalt tetraploid vilket innebär att den har fyra par kromosomer. De har tagit fram en variant med diploida potatislinjer, med två par kromosomer.

  Det ger enorma möjligheter att snabbt lägga in nya egenskaper, inte bara resistens mot sjukdomar men också egenskaper som smak och storlek. Jämför utbudet av tomater i dag med utbudet förra seklet.

  En enda sättpotatis producerar nästa år tio. Om man planterade alla tio kan man ett år senare skörda hundra.

  Ger 5 000 frön

  En hybrid potatisplanta ger 5 000 frön. Om man planterar alla 5 000 fröna kan man skörda 25 miljoner. Det går att pressa in två säsonger på ett år.

  – Styrkan är dessutom att utsädet är rent, säger direktör Hein Kruyt.

  Den internationella marknaden för potatis är enorm. I bondeledet är den värd 70 miljarder euro, i handeln 450 miljarder. Därför har de stora intressenterna inom potatis varit med i Solyntas arbete på ett tidigt stadium. En av dem är McDonalds. Deras pommes frites i Amerika tillverkas fortfarande av Russet Burbank som förädlades fram på 1800-talet.

  – Det är viktigt att redan från början ha kontakt med den kund som i slutändan ska köpa potatisen, säger Hein Kruyt. Det är i produkter som pommes frites och chips som man tar ut mest värde ur potatisen.

  Kräver mindre vatten

  Utvecklingen av hybrider har dessutom lett till stora produktionsökningar i allt från purjo till majs. Sedan man gick över till hybrider på 1930-talet har avkastningen i majsfälten ökat med 500 procent, hälften beror på bättre gödning och odlingsteknik, resten är genetik.

  Fördelen med potatis jämfört med andra livsviktiga odlingar som ris och majs, är att potatis kräver betydligt mindre vatten.

  Nu lämnar projektet researchstadiet. Det gäller att kombinera egenskaperna och skapa en säljbar produkt.

  – EU förbjuder patent på växter. Det är ett problem för oss som satsat tio år och åtskilliga miljoner på projektet. Vi ska ta en diskussion i Bryssel inom en snar framtid, säger Hein Kruyt.

  Potatisen kan inom fyra – fem år vara klara att säljas av de normala utsädesbolagen mot licens.

  Sättpotatisen är inte död

  Men vad kommer fröna att kosta? En del tomatfröer är ungefär lika dyra som guld:

  – Priserna kan ju variera beroende på vilket värde man bygger in, säger Hein Kruyt. Tar vi en vanlig standardsort, tycker jag det är rätt att vi får del av vinsten som bönderna gör när de sparar in på bekämpningsmedlet.

  Och den traditionella sättpotatisen – är den död?

  – Absolut inte. Den kommer att finnas kvar åtminstone 20 år till.

  Läs mer: Frön kan ersätta sättpotatisLäs mer: Nu skriver arkeologerna om potatisens historiaLäs mer: Prisras på potatisPREMIUM. Krönika. Kvalitet kommer inte av sig själv

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen