Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 maj 2019

  Solceller ställer extra krav på nya tak

  Allt fler lantbruk planerar för solceller när nya byggnader uppförs på gården. Det ställer nya krav på hallarna som måste dimensioneras för den extra vikten.

  FOTO: Mostphotos

  Krav på att taket på ska hålla för en solcellsinstallation blir allt vanligare när lantbrukskunder beställer till exempel en ny maskin- eller ligghall.

  – Frågeställningen om solpaneler har funnits med i ett par år nu men vi har märkt att intresset har ökat markant det senaste året. Nu är det nästan mer vanligt än ovanligt att beställaren vill ha taket dimensionerat för solceller, säger Oskar Holmé, VD för hallbyggaren Jakob Lindh AB.

  Måste tåla belastning

  Det handlar om att taket behöver förstärkas för att tåla en ytterligare belastning på 15 kilo per kvadratmeter utöver vad byggreglerna säger om till exempel snötryck.

  Förstärkningen kostar också extra vilket får läggas in i kalkylen för egen solkraft.

  – Ska du till exempel bygga ett ridhus på 42 gånger 42 meter ligger priset runt en miljon kronor. Dimensionerar du taket på ena sidan för solceller så rör det sig om kanske 50 000 kronor extra, säger Oskar Holmé.

  Ställer krav på stommen

  Det ökade intresset för solceller bland lantbrukare har lett till att hallbyggarna numera tar upp frågan med beställaren från start.

  – Vi är väldigt noga med att fråga kunderna om de planerar att installera solceller så att taket garanterat klarar belastningen. Vi skriver sedan in det både i offert och kontrakt, säger Fredrik Persson, säljare på hallbyggaren Tectum.

  Den extra belastningen ställer krav på bland annat stomme, takåskonstruktion och plintar. Det är något som är svårt att justera när hallen väl är på plats. Det gör att det kan vara riskfyllt att sätta upp panelerna på äldre byggnader som inte är byggda för klara den extra belastningen.

  Ägarens ansvar

  – Det händer att kunder sätter upp paneler på hallar som vi levererade för kanske 15 år sedan och som inte är dimensionerade för det. Entreprenören är ansvarig för att hallen ska klara alla gängse byggkrav men när du tillför last som den inte är dimensionerad för är det på ägarens ansvar, säger Fredrik Persson.

  Han rekommenderar därför alla som går i tankar på att installera solpaneler på äldre byggnader att först kontrollera att taket verkligen klarar den extra belastningen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen