Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juli

  Södra sänker inköpspriset på virke

  Högt utbud av ved och en avmattning i den globala konjunkturen ger lägre pris på virke. Nu sänker Södra Skog sina inköpspriser.

   Angrepp av granborkbarre är en av de faktorer som påverkat virkespriset.
  Angrepp av granborkbarre är en av de faktorer som påverkat virkespriset. FOTO: Jessica Gow/TT

  I både Sverige och Europa är utbudet av massaved och bränsleved högt. Det stora utbudet beror på en hög avverkningstakt och förskjutningar i sortimentsutfallet på grund av granbarkborreangrepp, enligt ett pressmeddelande från Södra Skog.

  Även den globala konjunkturen påverkar – och där syns enligt Södra Skog fortsatta tecken på avmattning.

  ”Anpassningen av virkespriserna ska ses mot en bakgrund av såväl högt utbud som omvärldsfaktorer som påverkar efterfrågan negativt”, säger Olof Hansson, affärsområdeschef Södra Skog, i pressmeddelandet.

  Från och med den 17 juli har priserna sänkts med 25 kronor per kubikmeter fast mått under bark (m³fub) för barr- och lövmassaved samt för kubb och klentimmer. Lika stor sänkning gäller för specialsortimentet 1 600. När det gäller bränsleved sänks priset med 40 kr/m³fub för barr och 30 kr/m³fub för löv.

  Relaterade artiklar

  Till toppen