Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2019

  Södra: Granbarkborren ett allt större hot

  Skogskoncernen Södra har gjort en inventering av medlemsmarken efter det senaste årets angrepp av granbarkborre. Resultatet är inte uppmuntrande.

   Södras inventering visar att 2,5 miljoner kubikmeter är angripet av granbarkborrar. Arkivbild.
  Södras inventering visar att 2,5 miljoner kubikmeter är angripet av granbarkborrar. Arkivbild. FOTO: Mikael Gustafsson/ Naturfotograferna/TT

  ”Det är de största skadorna i Södras verksamhetsområde sedan stormarna Gudrun och Per och nu krävs extraordinära åtgärder om nya skador ska begränsas”, skriver Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog, i ett pressmeddelande.

  Han fortsätter:

  ”Alla skogliga aktörer måste ta sitt ansvar och inte minst förväntar vi oss stöd från myndigheter genom förenklingar av regelverk, samordning och stöd.”

  Inventeringen visar att 2,5 miljoner skogskubikmeter är angripet på Södras medlemsfastigheter, vilket är en fördubbling jämfört med i fjol. I Götaland totalt bedöms cirka 5 miljoner skogskubikmeter vara angripet.

  Södra fokuserar nu på att ta ut det skadade virket från skogen, medan friska bestånd får vänta.

  ”Det är en kamp mot klockan för att hinna ta hand om så mycket som möjligt före utgången av februari nästa år. Lyckas vi inte kan skadeläget förvärras ytterligare”, säger Olof Hansson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen