Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 april 2019

  Södra fokuserar på barkborreträd

  Södra kommer att satsa all avverkningskraft på skadade träd i vår. De har liksom Skogsstyrelsen satt upp ett stort antal barkborrefällor och följer utvecklingen med oro.

   Både Södra och Skogsstyrelsen publicerar fångstresultaten på sina respektive hemsidor.
  Både Södra och Skogsstyrelsen publicerar fångstresultaten på sina respektive hemsidor. FOTO: Hans Dahlgren

  Skogsbranschen kämpar tillsammans mot granbarkborren. Södra har satt upp barkborrefällor och gjort egna bevakningsområden på 25 platser runt om i södra Sverige. Det ökar möjligheten för skogsägare att följa svärmningarna mer noggrant i sitt eget område. 

  – Vi har vittjat fällor sedan måndagen vecka 16 och hittills har vi haft uppemot 600 granbarkborrar i en fälla. Det är fortfarande på en låg nivå. Vi väntar oss mycket större fångster. I fjol såg vi uppåt 12 000 baggar per vecka och fälla, säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra Skog i Växjö. 

  Fokus på ”sök och plock”

  Både Södra och Skogsstyrelsen publicerar fångstresultaten på sina respektive hemsidor. Om angreppen blir stora kommer Södra att tvingas att prioritera hela sin avverkningsverksamhet i vår till att ta hand om skadad skog. 

  – Fokus kommer att vara på ”sök och plock”. Det vill säga att leta upp nya skador och få ut träden så fort som möjligt.

  Henrik Holmberg påpekar att det kommer att bli ont om tid. En normal sommar är den nya generationen granbarkborrar färdiga i månadsskiftet juni, juli. Och blir det en fortsatt riktigt varm sommar kan även nästa generation barkborrar svärma.

   ”Det är en utmaning att färre är aktiva i sitt skogsbruk. Vi har en omfattande informationskampanj kring granbarkborren och mycket går ut på att försöka få skogsägare att förstå allvaret.”
  ”Det är en utmaning att färre är aktiva i sitt skogsbruk. Vi har en omfattande informationskampanj kring granbarkborren och mycket går ut på att försöka få skogsägare att förstå allvaret.” FOTO: Hans Dahlgren

  – Det är svårt att säga om vi lyckas. Om vi får omkring en miljon kubikmeter skadad skog att ta hand om inom Södras område, så reder vi ut det. Men om den nya generationen hinner svärma kan det bli fem, sex miljoner kubikmeter att ta hand om. Då blir det svårt.

  ”Förstå allvaret”

  Det är också allt färre skogsägare som är självverksamma och som dagligen vistas i sin skog. Det betyder att många angrepp kan förbli oupptäckta.

  – Det är en utmaning att färre är aktiva i sitt skogsbruk. Vi har en omfattande informationskampanj kring granbarkborren och mycket går ut på att försöka få skogsägare att förstå allvaret. Vi hjälper till med det fysiska arbetet, men det är inga andra som kommer att leta upp skadade träd på din fastighet. Det måste du göra själv, eller kanske få hjälp av grannen, säger Henrik Holmberg.

   Södra har satt upp barkborrefällor och gjort egna bevakningsområden på 25 platser runt om i södra Sverige.
  Södra har satt upp barkborrefällor och gjort egna bevakningsområden på 25 platser runt om i södra Sverige. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen