Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 november 2020

  ”Sockergudfadern” förlorade i USA

  Presidentvalet ligger fortfarande i vågskålen, men andra frågor med relevans för jordbruket i USA har avgjorts, skriver ATL:s politikreporter Sara Johansson.

  En av USA:s mäktigaste jordbrukspolitiker förlorade sin plats i representanthuset i tisdagens val. Demokraten Collin Peterson från Minnesota har varit ordförande för representanthusets jordbruksutskott i två omgångar, mellan 2007 och 2011 och från 2019 fram till nu.

   Demokraten Collin Peterson förlorade sin plats som ordförande för det amerikanska representanthusets jordbruksutskott i tisdagens val.
  Demokraten Collin Peterson förlorade sin plats som ordförande för det amerikanska representanthusets jordbruksutskott i tisdagens val. FOTO: Danny Johnston/AP/TT

  Hans kopplingar till, och arbete för, jordbruksintressen i allmänhet och sockerindustrin i synnerhet, har fått vissa att kalla honom ”Sockerindustrins gudfader”. Att han varit viktig för sockerbetsodlarna och förädlingsindustrin framgår av stödet han fått från dem. En så kallad ”super PAC”, en organisation som kan samla in obegränsat med pengar för en politisk kandidat eller fråga, startad av sockerbetsindustrin har satsat över en miljon dollar på att få Collin Peterson omvald.

  Då Demokraterna ser ut att behålla majoriteten i representanthuset lär det bli en ny demokrat på ordförandestolen i jordbruksutskottet. De troligaste kandidaterna har en annan politisk profil än sin föregångare, enligt Politico.com. Collin Peterson är en konservativ demokrat medan hans potentiella efterträdare är mer progressiva.

  Jordbrukspolitiken präglas också av de distrikt de aktiva politikerna representerar, och vad som odlas eller föds upp där. I Collin Petersons valdistrikt är sockerbetor stort, medan de möjliga ordförandekandidaterna har andra intressen att ta hänsyn till. USA:s största jordbruksorganisation, American Farm Bureau, tackar i ett uttalande Collin Peterson för att han arbetat för lantbrukare, djurproducenter och landsbygden. Den nya kongressen startar sitt arbete den 3 januari 2021.

  Det hölls i tisdags även en rad folkomröstningar på delstatsnivå med kopplingar till lantbruk. Odlare av marijuana får en större vit marknad efter att fyra delstater röstat för full legalisering av drogen. Den är redan laglig i 11 delstater, och i 35 delstater är den godkänd för medicinsk användning.

  I Utah är det i stort sett klart att rätten att jaga och fiska kommer att skrivas in i grundlagen, med 74 procents stöd för det efter att 78 procent av rösterna är räknade. Mycket jämnare är det i Colorado, där medborgarna röstat om att återintroducera varg. Ja-sidan har strax över 50 procent med 89 procent av rösterna räknade.

  I skrivande stund, torsdag förmiddag, är det fortfarande inte klart vem som har vunnit presidentvalet. Ifall Republikanerna behåller sin majoritet i senaten, och kongressen därmed blir fortsatt splittrad, återstår också att se.

   Den amerikanska kongressen huserar på Capitol Hill i Washington DC.
  Den amerikanska kongressen huserar på Capitol Hill i Washington DC. FOTO: J Scott Applewhite/AP/TT

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen