Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 23 november

    SNP: Klimatdebatten om nötkött måste nyanseras

    Nötkött pekas ofta ut som en klimatbov. Men svensk nötproduktion har låga klimatutsläpp globalt sett, menar Jan Forssell, ordförande för Sveriges nötköttsproducenter (SNP), som vill nyansera debatten.

     Svensk nötköttsproduktion släpper redan ut 30 procent mindre växthusgaser, jämfört med dito globalt, enligt Forssell.
    Svensk nötköttsproduktion släpper redan ut 30 procent mindre växthusgaser, jämfört med dito globalt, enligt Forssell. FOTO: Ann Lindén

    Som ATL tidigare berättat blev Jan Forssell nyligen omvald som ordförande för Sveriges Nöttköttsproducenter (SNP). På stämman konstaterade han att branschen i dag är hårt ansatt från många håll.

    Vasaloppet serverade till exempel bara vegetarisk mat till alla åkare i år, för att minska sin klimatpåverkan. Musikfestivaler har infört köttförbud – och många skolor köttfria dagar. Debattörer vill se halverad köttkonsumtion innan år 2030 och Chalmersforskare har pekat ut nötkött som största miljöboven.

    – Vi nötköttproducenter bombarderas av kritik. Även om vi gör bra ”räddningar” krävs ganska mycket för att vi ska ta oss ur eget straffområde och göra mål på motståndarlaget, sa Jan Forssell.

    ”Nöter in budskap”

    SNP:s egna undersökningar visar ändå att nio av tio svenskar vill äta nötkött. Och den svenska nötköttskonsumtionen är stabil. Sedan 2007 har vi årligen konsumerat mellan 24-25 kilo nötkött räknat i kilo per capita, enligt Jordbruksverket.

     Jan Forssell menar att Sveriges Nötköttsproducenter måste bli bättre på att få ut sitt budskap i klimatdebatten.
    Jan Forssell menar att Sveriges Nötköttsproducenter måste bli bättre på att få ut sitt budskap i klimatdebatten. FOTO: Trons

    – Men vi får det tufft när våra motståndare kan nöta ut sina budskap i media. Det är enskilt tyckande som blir sanningar. Nu ska även vinter-OS-truppen äta mindre kött för att påverka miljön i rätt riktning. Samtidigt flyger de runt hela världen.

    Nötkött har mest miljöpåverkan

    Men faktum kvarstår – kött är det mest miljöpåverkande livsmedlet, enligt Livsmedelsverket. 15 procent av världens totala växthusutsläpp härrör från djurproduktion – och nötdjur släpper ut mest. Ett kilo nötkött utan ben orsakar mellan 23-39 kilo växthusgaser – cirka tio gånger så mycket som ett kilo kyckling.

    Måste vi då inte minska vår köttkonsumtion för att rädda klimatet? Jo, alla ska dra sitt strå till stacken, säger Jan Forssell, som inte på något sätt förnekar den globala uppvärmningen.

    – Men debatten måste nyanseras. Vi kan inte fortsätta leva som vanligt bara vi slutar äta kött. Fossil förbränning orsakar fortfarande runt 75 procent av koldioxidutsläppen, säger han till ATL.

     Forssell välkomnar även mer forskning om hur köttproducenter kan minska sin klimatpåverkan.
    Forssell välkomnar även mer forskning om hur köttproducenter kan minska sin klimatpåverkan.

    Använder ingen soja

    Svensk nötköttsproduktion släpper redan ut 30 procent mindre växthusgaser, jämfört med dito globalt, enligt Forssell.

    – Vi har i regel egen foderproduktion och vallodling som binder kol. Och när vi köper in foder använder vi, så långt det är möjligt, svenskproducerat. Det som i undantagsfall importeras är nästan uteslutande proteinfoder gjort på raps, ärtor och bönor från Europa. Men i stora delar av världen använder köttproducenter i stället främst sojabaserat foder som medför skövling av regnskog.

    Eldrivna minilastare

    Betande djur och vallodling bidrar dessutom till ökad biologiska mångfalden, samtidigt som potatis- och grönsaksindustrin behöver djurbönders gödsel.

    – Vi kan inte bara försvara oss hela tiden utan måste få ut alla fördelar, säger Forssell och tillägger att många bönder även satsar på till exempel eldrivna minilastare och använder rapsdiesel.

    Forssell välkomnar även mer forskning om hur köttproducenter kan minska sin klimatpåverkan. SNP har därför skickat in forskningsuppslag till bland andra SLU.

    Minskade utsläpp

    Sedan 1995 har det svenska jordbrukets utsläpp av klimatgaser minskat med 14 procent.

    Och utsläppen från kreaturens matsmältning har sjunkit med nära 17 procent sedan 1994.

    De står idag för 5,7 procent av Sveriges totala utsläpp.

    Källa: Svenskt kött

    Max 500

    Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av maximalt 500 gram rött kött per person och vecka, alltså kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt, enligt myndighetens definition.

    Det begränsade intaget minskar risken för tjock- och ändtarmscancer, framför allt om man drar ner på charkprodukter, enligt Livsmedelsverket.

    Det är också bra för miljön att minska sin köttkonsumtion, menar myndigheten, då köttproduktionen orsakar cirka 15 procent av världens totala växthusutsläpp.

    Källa: Livsmedelsverket

    Svenskt kött – klimatvänligare

    Enligt FAO:s beräkningar medför produktionen av ett kilo mjölk, i snitt i världen växthusutsläpp på 2,8 kilo koldioxid-ekvivalenter – och 66 kilo per kilo kött utan ben.

    Samma siffror för Sverige är 1 kilo respektive 26 kilo koldioxid-ekvivalenter.

    Källor: FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Svenskt kött

    Till toppen