Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 april 2018

  Snörik vinter orsakar stora problem för skogsbruket

  Extrema snömängder och otjälad mark orsakar problem för delar av det svenska skogsbruket. – På grund av all snö har vi avverkat 20 procent mindre än normalt, säger Olov Erikssson, Norra skogsägarnas virkesområdeschef i Västernorrland.

   Anna-Karin Hellström, produktionschef på Norrskog.
  Bild 1/2 Anna-Karin Hellström, produktionschef på Norrskog. FOTO: Norrskog
   För Norra skogsägarna ligger produktionsminskning på grund av den snörika vintern på cirka 20 procent.
  Bild 2/2 För Norra skogsägarna ligger produktionsminskning på grund av den snörika vintern på cirka 20 procent.

  Alla skogsföretag har inte upplevt de senaste månadernas ihållande kyla och stora snömängder som ett stort problem. I exempelvis Smålands inland har den stränga vintern upplevts som positiv. Skogsmaskiner har kunnat ta sig fram på tillfrysta områden, som under mildare vintrar varit vattensjuka.

  – Skogsvägarna som varit plogade har fryst på och det har underlättat transporterna i skogen, säger Tobias Cederlöf på Sydveds sydöstra distrikt, med verksamhet i Kalmar län plus delar av Blekinge och Östergötland.

  Höstblötan kvar i backen

  – Det är inte fel med en rejäl vinter. När väl kylan kom skapade det bra röjningsförhållanden generellt sett i vårt område.

  – Däremot hade vi en besvärligt blöt höst. Det är fortfarande mycket vatten i markerna sedan dess, säger Tobias Cederlöf.

  Anna-Karin Hellström, produktionschef på Norrskog, har i vinter fått massor av snö i sitt verksamhetsområde i södra Lappland och Jämtland. Snödjupet i delar av hennes distrikt låg fortfarande i början av april på 1.30 meter och som högst på 2,30 meter.

  – Vi har försökt underlätta för våra underentreprenörer, genom att ställa över vissa poster, där det varit för mycket snö och för brant för att ta sig fram för att avverka på ett säkert sätt, säger Anna-Karin.

  – Det är i och för sig inte något ovanligt i vårt område. Före den här vintern har vi haft några säsonger med lite mindre snö och kyla. Men i år fick vi en riktig vinter.

  Anna-Karin Hellström fruktar följderna av att marken är otjälad i många områden.

  – Det är ganska ofruset under snön, så när den börjar tina lär det gå fort. Det kan bli problematiskt med mycket vatten.

  Rekordbesvärlig vinter

  Olof Eriksson från Norra skogsägarnas distriktskontor i Örnsköldsvik har aldrig upplevt en vinter som denna.

  – Jag har bott och arbetat här sedan 1980-talet, och har inte varit med om så här mycket snö.

  – I den södra delen av vårt verksamhetsområde, i den sydligaste delen av Västerbotten och i Västernorrland är det fortfarande problematiskt på flera håll.

  En svårighet för skogsarbetarna är att bedöma hur mycket stenar eller andra hinder som finns under snötäcket. En del maskiner har flyttats norrut, så att de har kunnat användas i skogar med inte lika extremt snödjup.

  Till följd av snömängderna räknar Olof Eriksson med en produktionsminskning i Norra skogsägarnas södra verksamhetsområde med cirka 20 procent.

  – Vi har talat om för våra underentreprenörer att de får avverka mer när det blir barmark istället, för att ta igen det vi förlorat.

  – Vi vill hjälpa entreprenörer, och naturligtvis oss själva och industrin, att hålla en så hög avverkningstakt som möjligt under den kommande sommaren.

  LÄS OCKSÅ: Klimatexperten om snösmockanLÄS OCKSÅ: Skogsstyrelsen oroad över toppbrottLÄS OCKSÅ: Skogsentreprenör i Västerbottens inland kräver flexibilitetLÄS OCKSÅ: Så mycket skog skadas av snö

  Anmäld vinteravverkning i Sverige:

  Januari år 2015: 18 203 hektar

  Februari 2015: 15 236

  Mars 2015: 16 366

  Januari 2016: 16 453

  Februari 2016: 15 191

  Mars 2016: 13 358

  Januari 2017: 16 932

  Februari 2017: 15 540

  Mars 2017: 15 370

  Januari 2018: 19 017

  Februari 2018: 15 074

  Mars 2018: Inte klar

  Källa: Skogsstyrelsen

  Relaterade artiklar

  Till toppen