Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Lantbruk 23 juli 2017

    Snart skördas quinoa i Skåne

    ÖSTERSLÖV

    På fältet växer en frodig gröda på väg att skifta från grönt till gult. Det är quinoa, en växt med långa anor i Sydamerika, men ny på svenska fält.

     Qunioan växer i fina rader. Här och där har en målla smugit sig in i raden.
    Qunioan växer i fina rader. Här och där har en målla smugit sig in i raden. FOTO: Marcus Frennemark

    Åtta hektar Kravcertifierad quinoa odlar Niklas Svensson och Per Modig på sina gårdar Fagraslätt och Sixtorp, norr om Kristianstad. Det är tredje året med quinoa för bröderna. 2015 började de med parcellodling, i fjol växte det till 1,5 hektar och i år sådde de drygt åtta hektar i början på maj.

    – Quinoan är släkt med målla och det är lite svårt att se skillnad på dem i ett tidigt stadium. Därför nöjde vi oss med att radrensa och avstod från handrensning, berättar Niklas Svensson.

    Nu när både quinoan och mållan är fullt utvecklade syns skillnaden. Quinoan är kraftigare och klarar i huvudsak konkurrensen med ogräsen väl. En och annan målla har gått upp i frö i raden där inte rensningen kommit åt.

     Niklas Svensson odlar tillsammans med sin bror Per Modig mer än 15 olika grödor på sina 160 hektar.
    Niklas Svensson odlar tillsammans med sin bror Per Modig mer än 15 olika grödor på sina 160 hektar. FOTO: Marcus Frennemark

    Hyfsat lättodlad

    Quinoan trivs bäst på lätta mullrika jordar. Före sådd gödslades fältet med ungefär 70 kilo kväve i form av grisgödsel.

    – Det är en hyfsat lättodlad gröda. Tröskningen kan jämföras med att skörda raps. Utmaningen kommer i rensningen efter skörd, säger Niklas Svensson.

    I fjol uppgick skördevolymen till 10-12 kubikmeter. Efter rensning återstod cirka 3 kubikmeter, vilket blev ungefär två ton säljbar vara.

     Gunnar Backman, Nordisk Råvara.
    Gunnar Backman, Nordisk Råvara. FOTO: Marcus Frennemark

    Bristvara

    Avnämare för odlingen är Nordisk Råvara, ett företag med inriktning på svenska kulturarvsväxter, men också på att introducera grödor som växer på annat håll i världen i svensk odling. Den gångna säsongen var den första med svensk quinoa i sortimentet och den kommer att sälja slut.

    – Vi har fått väldigt positiv feedback från kockar och restauranger. Man säger att svensk quinoa är godare än den importerade. Quinoan växer långsamt på våra breddgrader. Det ger mer smak och förmodligen bättre näringsinnehåll, säger Gunnar Backman, en av delägarna till Nordisk Råvara.

    Quinoa är en bristvara också på världsmarknaden och priserna är höga. Det har lett till att människor i de ursprungliga odlarländerna inte har råd att köpa quinoan.

    – Vi kan hjälpa till genom att själva producera så mycket som möjligt av det vi äter i Sverige, säger Gunnar Backman.

     Quinoa färdig att packa till kunden.
    Quinoa färdig att packa till kunden. FOTO: Marcus Frennemark

    Ingen prispress

    I år är det en handfull odlare på olika håll i landet som odlar quinoa åt Nordisk Råvara. Råvaran som produceras kommer att säljas i första hand till restaurang och storhushåll. I ett senare skede väntar introduktion i butiker.

    Lönsamheten i odlingen är svår att bedöma ännu. Niklas Svensson förväntar sig att det ska hamna i nivå med den ekologiska rapsen. Gunnar Backman är tydlig med att lantbrukarna inte ska utsättas för någon prispress.

    – Vi ska göra rätt och sedan får det kosta vad det kostar. Och det får marknaden betala, säger han.

     Ett ståtligt exemplar av quinoa med kanske två månader kvar till skörd.
    Ett ståtligt exemplar av quinoa med kanske två månader kvar till skörd. FOTO: Marcus Frennemark

    LÄS MER: Lupin framtidens basvaraPREMIUM: Satsar på många grödor

    Quinoa

    Quinoa härstammar från Sydamerika där den växer vilt och odlas framför allt i Bolivia och Peru. Quinoan är näringsrik, helt glutenfri och innehåller fullvärdigt protein. Växten kallas på svenska även mjölmålla och är besläktad med spenat och rödbeta.

    Relaterade artiklar

    Till toppen