Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 februari

  Snart ska världsfälten vakna

  Vilka kommer att klara sig 2018 och vilka kommer inte att göra det? Det är några av samtalsämnena hos Lantmannens lantbruksrapportörer.

  Frågorna är:

  1. Vad har hänt sedan sist?

  2. Hur är vädret?

  3. Har du ändrat något i din vårbruksplan i år?

  4. Vilket är det största samtalsämnet inom lantbruksbranschen i ditt land just nu?

   FRANKRIKE: "Det pratas mycket om Lactalis" 1. Vi har byggt ett nytt staket till våra kalkoner så att de kan gå ute som kycklingar. Vi har börjat se över och reparera stängsel i betesmarkerna, snart funderar jag på att släppa ut korna. 2. Det har varit ovanligt milt. Här har vi har fått lite nederbörd men i övriga landet, kring Paris och nordöstra Frankrike, har det varit översvämningar. Just nu verkar vintern vara tillbaka med 5-10 cm snö. Det är bra med lite kyligare temperaturer för att lugna ner vetet och rapsen som har växt hela tiden. 3. Det blir snart dags för första kvävegivan i vete, raps och vall. Jag tror det blir kring hundra kilo, jag fruktar torkan som kan ske tidig och dämpar effekten av en senare giva. 4. Det har pratats mycket kring Lactalis där salmonella har hittats i en fabrik som tillverkar mjölkpulver till barnmat. Till slut bestämde sig Lactalis för att stänga fabriken definitivt i stället för att sanera den. Vi får ser om det räcker för vinna tillbaka kundernas förtroende. Men just nu det har kommit 20 cm snö i Paris, och det är kaos på vägarna, så man har bytt samtal ämne.
  Bild 1/4 FRANKRIKE: "Det pratas mycket om Lactalis" 1. Vi har byggt ett nytt staket till våra kalkoner så att de kan gå ute som kycklingar. Vi har börjat se över och reparera stängsel i betesmarkerna, snart funderar jag på att släppa ut korna. 2. Det har varit ovanligt milt. Här har vi har fått lite nederbörd men i övriga landet, kring Paris och nordöstra Frankrike, har det varit översvämningar. Just nu verkar vintern vara tillbaka med 5-10 cm snö. Det är bra med lite kyligare temperaturer för att lugna ner vetet och rapsen som har växt hela tiden. 3. Det blir snart dags för första kvävegivan i vete, raps och vall. Jag tror det blir kring hundra kilo, jag fruktar torkan som kan ske tidig och dämpar effekten av en senare giva. 4. Det har pratats mycket kring Lactalis där salmonella har hittats i en fabrik som tillverkar mjölkpulver till barnmat. Till slut bestämde sig Lactalis för att stänga fabriken definitivt i stället för att sanera den. Vi får ser om det räcker för vinna tillbaka kundernas förtroende. Men just nu det har kommit 20 cm snö i Paris, och det är kaos på vägarna, så man har bytt samtal ämne.
   RYSSLAND: "Alla har haft betydligt sämre lönsamhet" 1. De flest har haft ledigt över jul och nyår, men vi har ändå fortsatt att transportera sockerbetor till bruken. I mitten på februari hade vi drygt 10 000 ton kvar. En mindre del av de sockerbetor som har legat i stuka sedan slutet av oktober har blivit lagringsskadade. 2. Vintern kom efter årsskiftet. I andra halvan av januari har det fallit mycket snö och vi har ett snötäcke på 30-50 cm beroende på region. 3. Vi ökar andelen sockerbetor och sojabönor ytterligare lite jämfört med fjolåret. Odlingstekniskt är det små justeringar. Framförallt intensifierar vi för sojan där vi inte nått de resultat vi önskat. 4. Att alla har haft ett år med betydligt sämre lönsamhet i växtodlingen 2017 än de två föregående åren, vilka som kommer att klara sig 2018 och vilka som kommer att få svårigheter.
  Bild 2/4 RYSSLAND: "Alla har haft betydligt sämre lönsamhet" 1. De flest har haft ledigt över jul och nyår, men vi har ändå fortsatt att transportera sockerbetor till bruken. I mitten på februari hade vi drygt 10 000 ton kvar. En mindre del av de sockerbetor som har legat i stuka sedan slutet av oktober har blivit lagringsskadade. 2. Vintern kom efter årsskiftet. I andra halvan av januari har det fallit mycket snö och vi har ett snötäcke på 30-50 cm beroende på region. 3. Vi ökar andelen sockerbetor och sojabönor ytterligare lite jämfört med fjolåret. Odlingstekniskt är det små justeringar. Framförallt intensifierar vi för sojan där vi inte nått de resultat vi önskat. 4. Att alla har haft ett år med betydligt sämre lönsamhet i växtodlingen 2017 än de två föregående åren, vilka som kommer att klara sig 2018 och vilka som kommer att få svårigheter.
   USA: "Vi tittar mycket på Sydamerika" 1. Vi har börjat att leverera spannmål. Eftersom vi lagrar allt själva, så kan vi följa marknaden och sälja våra premiumgrödor när läget är bäst. Den här första rundan betalade några räkningar och håller oss i gång över utgifterna i vår och sommar. 2. Ovanligt kallt här. Marken är ganska torr, och några har uppmärksammat att dräneringen inte rinner nu när det blev lite varmare i början på februari. Vårbruket börjar inte förrän om 8 veckor, men vi börjar ta jordprover, gör lite jordbearbetning och sprutning. 3. Det här är andra säsongen med vår "pop-up" gödning. Det är när det är sått och gödningen tillsätts direkt över utsädet. Vi har beslutat oss för att investera i ytterligare en gödningstank på majssåmaskinen så vi kan sprida mer. Vi är också intresserade av at experimentera ytterligare med mikronäringsämnen för att balansera upp spridningen. 4. För lantbrukare som kör radsådd så är det marknaden. Vi tittar mycket på Sydamerika, om de kommer orsaka ett marknadsrally om de får dåligt väder eller låga skördar. Lantbrukare, och banker, blir allt mer nervösa.
  Bild 3/4 USA: "Vi tittar mycket på Sydamerika" 1. Vi har börjat att leverera spannmål. Eftersom vi lagrar allt själva, så kan vi följa marknaden och sälja våra premiumgrödor när läget är bäst. Den här första rundan betalade några räkningar och håller oss i gång över utgifterna i vår och sommar. 2. Ovanligt kallt här. Marken är ganska torr, och några har uppmärksammat att dräneringen inte rinner nu när det blev lite varmare i början på februari. Vårbruket börjar inte förrän om 8 veckor, men vi börjar ta jordprover, gör lite jordbearbetning och sprutning. 3. Det här är andra säsongen med vår "pop-up" gödning. Det är när det är sått och gödningen tillsätts direkt över utsädet. Vi har beslutat oss för att investera i ytterligare en gödningstank på majssåmaskinen så vi kan sprida mer. Vi är också intresserade av at experimentera ytterligare med mikronäringsämnen för att balansera upp spridningen. 4. För lantbrukare som kör radsådd så är det marknaden. Vi tittar mycket på Sydamerika, om de kommer orsaka ett marknadsrally om de får dåligt väder eller låga skördar. Lantbrukare, och banker, blir allt mer nervösa.
   KANADA: "Efterfrågan på premiumsoja har ökat" 1. Inga stora förändringar sedan sist, det har varit väldigt kallt, under 40 minusgrader. Vi har arbetat med vår tröska och planerat inför vårens fältarbete. 2. Mycket kallt, vi har fått 40 centimeter snö men vi har också mycket is på fälten. Vårbruket kommer inte att börja förrän sent i april om allt går bra. 4. Vi har ändrat på lite sortval, eftersom efterfrågan på premiumsoja har ökat. Vi förbereder även att så om vårvete, eftersom vintern har varit för kall för höstvetet som har utvintrat. 4. De största samtalsämnena just nu är handelsavtal, CETA, TPP och NAFTA. Spannmålspriserna är låga så det ger stor i osäkerhet på marknaderna. FOTNOT: Det här är en premiumartikel från tidningen Lantmannen nummer 3 2018. För att teckna en prenumeration, se www.lantmannen.nu MER FRÅN ATL INSIKT LÄS OCKSÅ: Färre danskar ägnar sig åt lantbruk på heltid LÄS OCKSÅ: Holländarna exporterar skjortan ur konkurrenterna LÄS OCKSÅ: Exportoro på Irland
  Bild 4/4 KANADA: "Efterfrågan på premiumsoja har ökat" 1. Inga stora förändringar sedan sist, det har varit väldigt kallt, under 40 minusgrader. Vi har arbetat med vår tröska och planerat inför vårens fältarbete. 2. Mycket kallt, vi har fått 40 centimeter snö men vi har också mycket is på fälten. Vårbruket kommer inte att börja förrän sent i april om allt går bra. 4. Vi har ändrat på lite sortval, eftersom efterfrågan på premiumsoja har ökat. Vi förbereder även att så om vårvete, eftersom vintern har varit för kall för höstvetet som har utvintrat. 4. De största samtalsämnena just nu är handelsavtal, CETA, TPP och NAFTA. Spannmålspriserna är låga så det ger stor i osäkerhet på marknaderna. FOTNOT: Det här är en premiumartikel från tidningen Lantmannen nummer 3 2018. För att teckna en prenumeration, se www.lantmannen.nu MER FRÅN ATL INSIKT LÄS OCKSÅ: Färre danskar ägnar sig åt lantbruk på heltid LÄS OCKSÅ: Holländarna exporterar skjortan ur konkurrenterna LÄS OCKSÅ: Exportoro på Irland

  Världsvädernotiser

  1. Nya Zeeland

  Januari 2018 blev den varmaste som uppmätts sedan mätningarna startade 1909. Medeltemperaturen var 20,3 grader, 3,1 grader högre än normalt. Den högsta temperaturen var 37,6 grader och uppmättes i Clyde den 30/1.

  Källa: SMHI

  2. Sydafrika

  Efter tre år utan vinterregn riskerar snart miljonstaden Kapstaden att stå utan vatten. ”Day zero”, har flyttats fram från april till den 11 maj efter att lantbrukssektorn i Western cape enligt myndigheterna redan har använt upp sin tilldelade ranson.

  Källa: National Department of Water and Sanitation’s (NDWS).

  3. Algeriet/Tunisien

  Klart och soligt väder har gynnat höstvetet i nordöstra Algeriet och norra Tunisien. Men det är en kortvarig torka har reducerat markfukten i de östra odlingsområdena.

  Källa: Weekly Weather and Crop Bulletin från USDA.

  Till toppen