Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 november 2017

  Det här måste du veta för att använda drönare

  Inom kort kommer två myndigheter med nya regler som förenklar och ökar möjligheterna att använda drönare i skogs- och lantbruk. Men det är bara början. Lagar och regler för drönare generellt kommer att förändras mycket de kommande åren.

   Lagar och regler som berör drönare och hur de får användas kommer att förändras mycket inom de kommande åren.
  Lagar och regler som berör drönare och hur de får användas kommer att förändras mycket inom de kommande åren. FOTO: DPA/IBL

  Lagstiftningen kring användningen av drönare står inför stora förändringar. Till våren kommer en ny kamerabevakningslag, och om några år kommer EU:s nya lagstiftning. Men redan inom kort kommer förändringar som underlättar för skogs- och lantbruk.

  – Man kommer att få möjlighet att flyga bortom synhåll, det vill säga längre bort än 500 meter och högre än 120 meter. För att få ett sådant tillstånd kommer det att krävas en riskbedömning och beskrivning hur man ska kompensera för riskerna, säger Rémi Vesvre på Transportstyrelsen.

  LÄS MER: Riksdagen har röstat om drönare

  Han är projektledare för den översyn av föreskrifterna som pågår just nu hos myndigheten och som ska förenkla användningen av drönare när de träder i kraft vid nyår.

  Lite friare för drönaren

  Den generella tillståndsplikten för kommersiell användning kommer att försvinna och särskilt med de gröna näringarna i åtanke kommer det alltså bli möjligt att kunna släppa drönaren lite friare.

  – Problemet med jord- och skogsbruk är att man väldigt snabbt hamnar bortom synhåll och då krävs det egentligen ”detect- and avoidutrustning” för att inte krocka med någon annan. Den utrustningen är fortfarande väldigt dyr och inte helt lättåtkomlig.

  Kommer det att vara enkelt och snabbt att få ett sådant tillstånd?

  – Nej det kommer inte att bli lätt. Det är inte tanken. Tanken är att man inte ska utsätta andra för fara och då måste det vara genomtänkt.

  Kan man få generella tillstånd som gäller över vissa områden en längre tid?

  – Det vet jag inte. Så långt har vi inte kommit ännu. Kanske vissa kan komma att få det baserat på kompetens, erfarenhet eller andra variabler. Det kommer att komma massa frågor som vi ännu inte tänkt på, säger Remi Vesvre.

  LÄS MER: Nu ska skogen skannas igen

  I ett av de förslag till nya föreskrifter som tagits fram finns krav på registrering av farkosterna för att de ska vara lättare att identifiera och knyta till ägaren.

  Väntar på EU

  Det förslaget vill Transportstyrelsen helst vänta med att införa till dess det är klart vad EU kommer att kräva när den gemensamma lagstiftningen kommer inom några år.

  – Vi gillar idén med registrering och vi kommer att ha ett register inom fyra fem år, men vi hinner inte få någonting på plats under den korta tid vi har på oss nu. Det behövs också ett protokoll för registreringen och då är det inte säkert att det stämmer med det protokoll som EU kommer att kräva senare.

  Omfattande förändringar på gång

  Regler för hur drönare får användas styrs genom flera olika lagar och föreskrifter. Inom samtliga områden är det förändringar på gång.

  Kameraövervakning

  Från och med den 25 maj 2018 ska Sveriges lagstiftning kring övervakningskameror stämma överens med EU:s lagstiftning på området och den nya Kamerabevakningslagen införas. Generellt kommer den att ge större möjligheter att använda olika typer av obemannade kameror, även på drönare.

  Farkosterna

  Transportstyrelsens föreskrifter är de som sätter kraven på hur drönare ska fungera, var de får flygas och vilken kontroll användare och samhälle ska ha över farkosterna. Myndighetens föreskrifter ses över just nu och ska uppdateras vid nyår. Huvudorsaken är att komma åt problemen med drönare som stör annan flygtrafik. Man vill också underlätta för utvecklingen av drönarbaserade tjänster och påbörja anpassningen till den kommande EU-lagstiftningen kring drönare.

  Bildpublicering

  I grunden är det förbjudet att utan tillstånd publicera bilder tagna från luften eftersom det finns risk att känslig information sprids. Men det finns undantag och dessa undantag regleras numera genom Lantmäteriets föreskrifter. Myndigheten jobbar kontinuerligt med att lägga till nya undantag efter samråd med försvaret och Säpo.

  EU-lagstiftning

  I dag är det medlemsstaterna själva som sätter regler för hur drönare under 150 kilo får användas. EU ser en stor potential i tjänster baserade på mindre drönare, inte minst inom lantbruket, och vill snabbt få en lagstiftning på plats för att samma förutsättningar ska gälla i hela unionen. Lagstiftningen kommer bland annat att reglera e-identifiering och virtuella ”staket” för att avgränsa flygområden. Tidigast 2021 väntas den träda i kraft.

  LÄS OCKSÅ: ”Polisen tog rubb och stubb”LÄS OCKSÅ: Skyddsjägare togs för terroristLÄS OCKSÅ: Lönsamheten i skogen i faraLÄS OCKSÅ: Nya regler för din A-traktor

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen