Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juli 2019

  Snart dags för andra generationens insekter

  De senaste veckornas kylslagna väder har minskat granbarkborrens aktivitet i södra Sverige. Men än är det för tidigt att blåsa fara över. Snart kommer andra generationens borrar ut i granskogen.

   – Blir det varmt i nästa vecka är de igång igen, säger Henrik Holmberg, om angreppen av granbarkborre som hittills ligger i nivå med bästascenariot.
  – Blir det varmt i nästa vecka är de igång igen, säger Henrik Holmberg, om angreppen av granbarkborre som hittills ligger i nivå med bästascenariot. FOTO: Frida Nielsen

  Vädret har varit hyfsat gynnsamt för skogsägarna i södra Sverige under vår och försommar vilket inneburit att granbarkborren inte kunnat ställa till med så mycket skada som i fjol då torkan gjorde skogen mer utsatt.

  – Trots att vi har en hög population av baggar har vi en helt annan vitalitet på granen ännu så länge. Så trots allt har vi haft ganska begränsade skador, eller skadorna är hittills i nivå med vårt bästa-scenario. Hade vi haft en annan vår och försommar kunde läget ha varit mycket värre, säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörsutvecklare på Södra.

  Henrik Holmberg pekar på att det har varit en bra vår och att han har all anledning att vara glad så här långt in på sommaren. Samtidigt betonar han att det är för tidigt att ropa hej. Frågan nu är hur stressade träden kommer att vara under andra hälften av juli när det är dags för andra generationen granbarkborre att svärma. Det handlar också såklart om hur temperaturen utvecklas. Granbarkborren vill ha över 20 grader varmt för att flyga.

   Södra får varje vecka in rapporter om hur många granbarkborrar som fångats på 25 övervakningsfastigheter. På bilden Jakob Olsson, förtroendevald, som vittjar feromonfällor.
  Södra får varje vecka in rapporter om hur många granbarkborrar som fångats på 25 övervakningsfastigheter. På bilden Jakob Olsson, förtroendevald, som vittjar feromonfällor. FOTO: Hans Dahlgren

  Flygfärdiga andra halvan av juli

  Södra har 25 övervakningsfastigheter där skogsägaren veckovis rapporterar in hur mycket granbarkborre de fångat i fällorna. Vecka 27 var fångsten riktigt låg men förra veckan var aktiviteten högre igen.

  – Den kraftiga minskningen berodde på att det var för dåligt väder och för kallt för granbarkborren att flyga. När det blir varmt är de igång igen, säger Henrik Holmberg.

  Enligt prognos väntas nästa generation barkborre, som lades som ägg i våras, att vara flygfärdiga andra halvan av juli.

  – Sedan får vi se om förutsättningarna är rätta för dem och de tycker att det är lönt att svärma. Då kan den andra vågen som skadar skog komma, säger Henrik Holmberg.

  Hos Södra pågår just nu arbetet med att avverka skog som skadats under våren och försommaren. Det finns fortfarande mycket insekter i olika stadier kvar i de träd som angreps.

  – Vi kallar det ”sök och plock” och det pågår för fullt just nu. Det är frågan om att få ut virket ur skogen så fort som möjligt och få det till industri, säger Henrik Holmberg.

   Nästa generation barkborre, som lades som ägg i våras, väntas vara flygfärdiga under andra halvan av juli.
  Nästa generation barkborre, som lades som ägg i våras, väntas vara flygfärdiga under andra halvan av juli. FOTO: Hans Dahlgren
   Larver av granbarkborre.
  Larver av granbarkborre. FOTO: Mats P. Ostelius

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen