Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli 2019

  Snart är första vallskörden klar i hela Sverige

  Inom kort är första vallskörden tagen i hela Sverige. Nära två månader efter att den första vallen slogs i Skåne har turen kommit till gårdarna i norrbottniska Pajala.

   Nina Vingsund och Ove Fors är lantbrukare i Junosuando, 14 mil norr om polcirkeln.
  Bild 1/3 Nina Vingsund och Ove Fors är lantbrukare i Junosuando, 14 mil norr om polcirkeln. FOTO: Privat
   Elaine Björnfot odlar vall till sina egna renar och till andra renägare.
  Bild 2/3 Elaine Björnfot odlar vall till sina egna renar och till andra renägare. FOTO: Privat
   i Narken, nära Korpilombolo, är skörden av Elaine Björnfots 70 hektar vall i full gång. Två tredjedelar är redan taget.
  Bild 3/3 i Narken, nära Korpilombolo, är skörden av Elaine Björnfots 70 hektar vall i full gång. Två tredjedelar är redan taget. FOTO: Privat

  På flera håll i södra Sverige började arbetet med att hugga första vall redan i början av maj. Vartefter gräset mognat har skörden dragit norrut.

  Nu återstår bara en handfull vallar i den nordligaste delen av landet.

  – Vädret har varit lite ostadigt på sistone så jag väntar på att det ska sluta regna, sedan går jag ut när det lugnat ned sig, säger Ove Fors i Junosuando.

  Gården ligger fem mil norr om Pajala och 14 mil norr om polcirkeln.

  Ove Fors har 22 hektar vall ”och lite till att slå men det tar jag senare”. Han räknar med att det kommer att bli en hyfsad skörd eftersom vädret har varit gynnsamt i vår.

  – Men vallen är ganska grov och jag tror inte att det är så bra näringsvärden i den. Fortsätter det ostadiga vädret blir det kanske att ta det i rundbalspressen, säger han.

  Vallen går till foder till gårdens egna djur. I dagsläget tio kor mot normalt 12-15.

  Sveriges nordligaste mjölkproducent

  Läget i Junosuando, gör gården till Sveriges nordligaste mjölkproducent.

  – Vi levererar mjölken till mejeriet i Luleå och dit är det en resa på 25 mil enkel väg för att hämta mjölken. De har börjat knaka lite eftersom de tycker att vi ligger för långt bort, säger Ove Fors.

  Gården producerar 80-100 ton mjölk per år. Två tredjedelar går till mejeriet. Nina Vingsund är gift med Ove Fors och driver ett företag som tillverkar kaffeost, en tornedalsk delikatess.

  – Jag köper en tredjedel av gårdens mjölk och gör tre ton kaffeost per år som jag säljer till lokala butiker, säger hon.

  Sju mil söderut, i Narken, nära Korpilombolo, finns Elaine Björnfot. Hon tog bort gårdens kor för två år sedan men skördar fortfarande vall, dels som vinterfoder till de egna renarna, dels för försäljning till andra renägare och till ridstall i Kirunatrakten.

  – Vi har ungefär 70 hektar vall och jag tror att vi hann klart till två tredjedelar innan regnet kom. Så fort det klarnar upp fortsätter vi, säger hon.

  Det har varit en bra start på sommaren med regn, värme och lite kyla och växtligheten ser bra ut i området, enligt Elaine Björnfot.

  – Vi ligger också bra till tidsmässigt. Här uppe brukar första vallskörden tas samtidigt som Pajala marknad och den är alltid första helgen i juli, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen