Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 augusti 2019

  Snabbt agerande stoppade spridning av tröskbrand

  Skördetröskan började plötsligt brinna mitt under veteskörden på Åhs Säteri på Värmlandsnäs. Ett snabbt agerande från lantbrukaren Karl-Johan Kullander och hans kollegor hindrade branden från att spridas.

   Tröskan som blev totalförstörd i branden beräknas vara värd mellan tre och fyra miljoner.
  Tröskan som blev totalförstörd i branden beräknas vara värd mellan tre och fyra miljoner. FOTO: Privat

  På tisdagskvällen när Karl-Johan Kullander var i gång med tröskningsarbetet på vetefältet ringde killen som låg bakom honom: ”Det brinner, det slår ut en låga ur motorrummet på tröskan”.

  De försökte släcka elden med hjälp av tre brandsläckare – men utan resultat. Elden spred sig fort på stubbåkern och då förstod Karl-Johan Kullander att de måste fokusera på att hindra spridningen – och det var viktigt att agera snabbt.

  – Vi hämtade traktor, plog och en tankvagn med 15 kubikmeter vatten som vi kunde använda för vattenpreparering och plöjning utanför brandområdet, säger Karl-Johan Kullander till ATL.

   Ett snabbt agerande från lantbrukaren Karl-Johan Kullander och hans kollegor hindrade branden från att spridas.
  Ett snabbt agerande från lantbrukaren Karl-Johan Kullander och hans kollegor hindrade branden från att spridas. FOTO: Privat

  Branden begränsades till 3 000 kvadratmeter och räddningstjänsten kunde fokusera på eftersläckning när de kom till platsen. Räddningsledare Karsten Herskind säger till Säffletidningen att ”det var en rådig insats att göra en begränsningslinje för elden”.

  ”Är så tacksam”

  Fast besluten på att fortsätta skörden på onsdagen började Karl-Johan Kullander söka efter en ny tröska. Flera lantbrukare fick snabbt höra om branden och redan på onsdagsmorgonen stod en demotröska som ägs av Axima på plats på Åhs säteri. Lantbrukskollegan Tomas Sylvesson skulle egentligen ha lånat tröskan, men när han fick veta vad som hänt beslutade han sig för att avstå.

  – Jag är så tacksam för all hjälp jag fått och de snabba insatserna från mina kollegor, säger Karl-Johan Kullander.

   Elden spred sig fort på stubbåkern och då förstod Karl-Johan Kullander att de måste fokusera på att hindra spridningen – och det var viktigt att agera snabbt.
  Elden spred sig fort på stubbåkern och då förstod Karl-Johan Kullander att de måste fokusera på att hindra spridningen – och det var viktigt att agera snabbt. FOTO: Privat

  God skörd

  Skörden på gården ser god ut och han ser positivt på det fortsatta skördearbetet.

  – Vi ser ut att få en makalöst bra skörd i år. Det är en bra proteinhalt och bra med ton. Det känns otroligt bra att få slicka såren efter fjolåret.

  Utöver spannmålsproduktion på 800 hektar föder man på gården upp 25 000 grisar varje år.

   Branden begränsades till 3 000 kvadratmeter och räddningstjänsten kunde fokusera på eftersläckning när de kom till platsen.
  Branden begränsades till 3 000 kvadratmeter och räddningstjänsten kunde fokusera på eftersläckning när de kom till platsen. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen