Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 juni 2017

  Snabbare tillväxt för stutar på Stenarvet

  Åsarp.

  För tre år sedan tog Peter och Anna Molin över gården Stenarvet efter Annas föräldrar. De ville testa och se om det var något för dem och om de kunde få det att fungera. I dag finns 300 stutar på gården och planer på att bygga nytt.

   För tre år sedan tog Anna och Peter Molin steget att ta över Annas föräldragård och står nu i ett vägskäl om de ska bygga nytt stall och därmed se till att få ned slaktåldern på djuren väsentligt.
  För tre år sedan tog Anna och Peter Molin steget att ta över Annas föräldragård och står nu i ett vägskäl om de ska bygga nytt stall och därmed se till att få ned slaktåldern på djuren väsentligt. FOTO: Mari Nälsén

  De träffades på mjölkgården Viken där Peter Molin arbetade i 17 år. Han hade då gett upp drömmen att driva en egen gård.

  – När jag var mogen att starta upp var inte mina föräldrar redo att sluta, säger han. Därför gick gården till min yngre bror istället.

  – Det där med generationsskiften är svårt, säger Anna när hon sitter vid köksbordet med ett glas vatten. Vi funderade väl i tio år innan vi var redo att ta över den här gården.

   Border collies som arbetar för brödfödan. – Utan dem skulle det aldrig gå, säger Peter Molin.
  Border collies som arbetar för brödfödan. – Utan dem skulle det aldrig gå, säger Peter Molin. FOTO: Mari Nälsén

  Men det gjorde de, i juli 2014 tog de steget och har aldrig ångrat sig. Trots att det betyder mycket mer arbete än de kanske trott. De ärvde driften av firman och utökade samtidigt besättningen till 300 djur.

  Stutar och kvigor

  På Stenarvet är det främst stutar av mjölkras i besättningen men på senare år har Peter och Anna Molin även tagit hem kvigor som betäckts eller seminerats och gått till slakt efter att kalvarna vants av. Kalvarna behålls för betäckning eller slutuppfödning.

  – Vi har omkring 25 kalvningar per år och det innebär att vi får en kalv på köpet med de kvigor vi köper in, förklarar Anna Molin.

   Sten och åter sten, den här högen är bara en av fler som plockats upp ur jorden i vår.
  Sten och åter sten, den här högen är bara en av fler som plockats upp ur jorden i vår. FOTO: Mari Nälsén

  Gården har inga byggnader för djurhållning utan djuren fodras ute och har tillgång till ligghallar. Som det är nu får de inte in en enda stut till.

  – Vi står i ett vägskäl just nu, berättar Peter Molin. Ska vi bygga eller inte?

  De vill inte ha fler djur, inte till antalet, det räcker inte arealen för. Det de vill är att sänka slaktåldern rejält från dagens 28 månader och i stället nå slaktvikten på 355 kilo tidigare.

  – Ett anpassat stall skulle kunna göra det möjligt att sänka slaktåldern rejält, tror Anna Molin.

   Ett 25-tal kalvar blir det också på gården. Man tar hem några kvigor och låter dem få en kalv innan de går till slakt. – På det sättet får vi en kalv på köpet, säger Anna Molin.
  Ett 25-tal kalvar blir det också på gården. Man tar hem några kvigor och låter dem få en kalv innan de går till slakt. – På det sättet får vi en kalv på köpet, säger Anna Molin. FOTO: Mari Nälsén

  Odlar eget foder

  Tillsammans med ett antal kollegor är de aktiva i köttringen Sjuhäradskött som säljs under gemensamt varumärke och där man förhandlar tillsammans. Det ger större muskler, tycker de.

  Främst odlas vall som grovfoder till djuren men även helsäd för samma ändamål.

  Anna Molin arbetar deltid utanför gården, som avelsrådgivare på Växa. Dessutom driver hon en hobbyverksamhet med uppfödning av connemara och svensk ridponny.

  På gården finns också tre bordercollies som arbetar med djuren dagligen.

  – De är våra arbetskamrater, det skulle aldrig fungera annars, säger Peter Molin.

  LÄS MER: Andelsjordbruk vill samla flerLÄS OCKSÅ: Allt fler satsande djurbönder slår larmLÄS OCKSÅ: Bönderna säljer direkt via Facebook

   De föder även upp ponnyer i liten skala vid sidan om.
  De föder även upp ponnyer i liten skala vid sidan om. FOTO: Mari Nälsén

  Fakta: Stenarvet

  Brukare: Anna Molin 35, Peter Molin 45

  Två gemensamma barn: sex och tio år, Peters två barn sen innan: 22 och 20 år.

  Areal: 70 ha åker, 130 bete, 55 skog

  Enskild firma

  Omsättning: 2 600 000 kronor

  Vinst: redovisat resultat 535 000

  Vinstmarginal: 21%

  Tre tips

  Ha roligt, våga tro på det du gör, tänk efter hur det ser ut hos dig och gör något bra utav det.

  Satsa på dina kalvar, bra mat, gott om strö, lagom stora grupper och en klapp i pannan varje dag.

  Lyft varandra, prata väl om dina kollegor.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen